párizs tömegközlekedés
Shutterstock

5+1 utazási forma, ha Franciaországban járunk

Franciaország finom ételekről, világhírű múzeumokról és gyönyörű tájairól is ismert. Ám az ország egyik kevésbé ismert tulajdonsága a hatalmas tömegközlekedési rendszere. Az egyszerű, megfizethető utazás minden lakos számára elérhető, a közlekedési lehetőségek a gyors városi buszozástól az egész napos, országot átszelő vonatozásig terjednek.

A busz az elsődleges közlekedési mód

Ha tömegközlekedésről van szó, Franciaországban nincs még egy olyan népszerű lehetőség, mint a busz. A francia buszok mind a városok lakóinak közlekedésére, mind a környező városokkal való összeköttetésre rendelkezésre állnak. A belvárosi buszozás gyors és kényelmes, ami a lakosok egyik kedvenc közlekedési eszköze. A távolsági buszozás, bár közel sem olyan gyors lehetőség, mint a vonat vagy a repülő, az ország legköltséghatékonyabb közlekedési lehetősége.

Egyes buszokon az utasok a felszálláskor vásárolhatnak jegyet, míg más járatokon az utasoknak a felszállás előtt kell jegyet váltaniuk az állomáson lévő automatából. A pontos árak városonként eltérőek, de a jegyárak Franciaország-szerte viszonylag olcsók, maguk a buszok pedig megbízhatóan pontosak és kényelmesek.

A nagyvárosok komplex metróhálózata 

Franciaország néhány nagyobb városában, például Lyonban, Rennes-ben és Marseille-ben hihetetlenül hatékonyan működik a metrórendszer. Különösen Párizs metróhálózata kirívó, amely a város szinte minden szegletét összeköti.

Az utasok egyszeri utazásra szóló jegyeket vagy tíz utazásra érvényes jegycsomagokat vásárolhatnak. A párizsi metrójegyek átlagosan 2 dollárba (nagyjából 660 forint) kerülnek, míg a csomagok ára nagyjából 16 dollár (5200 forint). Más városoknál is hasonlóak az árak. A metró az ingázók kedvenc utazási módja, amellyel gyorsan és könnyen el lehet jutni a város bármely pontjára.

A taxi is jó választás a belvárosi utazásokhoz

Ha egyszerűen csak a város egyik részéből a másikba utaznánk, néha a taxi a legegyszerűbb közlekedési mód. Bár Franciaország vidéki területein ritkák a taxik, a nagyvárosokban szinte mindenhol megtalálhatóak. Ugyan nem a legolcsóbb közlekedési mód, de hatékony. Akárcsak itthon, a francia taxik is taxiórával működnek, és a menetidő hossza alapján számolnak fel díjat, így az utasokat soha nem éri meglepetés. Az ország összes engedélyezett taxija kötelezően előírt egységes díjszabály alapján működik.

Vonatokkal gyerekjáték egy hosszabb utazás

Az rengeteg nagyszerű tulajdonsága mellett Franciaország a vonatok szerelmeseinek helyszíne is. Az SNCF Franciaország nemzeti vasúttársaságatöbb mint száz várost köt össze Franciaországban, ahogy rengeteg szomszédos országba is el lehet utazni. Bár a vonatozás nem gyakori, ha rövid távolságot tesznek meg az emberek, de egy hosszú távú utazásra tökéletes választás. Az SNCF a Train à Grande Vitesse vonattal közlekedik, amely a világ egyik leggyorsabb vonata, így az országot átszelő vonatozás is könnyű, egynapos kirándulássá válik.

A lakosok egy útra fizethetnek egy vonatjegyet, vagy több útra szóló vasúti bérletet is vásárolhatnak. A jegyeket online lehet lefoglalni vagy személyesen megvásárolni. Más európai országokhoz képest a francia jegyárak viszonylag olcsók.

A francia vonatjáratok a könnyű és kényelmes utazás mellett gyönyörű vidéki kilátással kecsegtetnek. Nem véletlen, hogy a vonatok az egyik legnagyobb kedvencek az országban.

Belföldi járatok

Bár ez nem olyan egyértelmű választás, mint a vonatozás, néhány lakos mégis a francia belföldi járatokat választja, amikor az országon keresztül szeretne utazni. Franciaországnak a két fő repülőtere mellett (Charles de Gaulle és az Orly, mindkettő Párizsban) kisebb, regionális repülőterei is vannak, amelyek az országban szétszórva, még a legvidékibb területeken is megtalálhatóak. Mivel ezekről a repülőterekről naponta számos rövid, belföldi járat indul és érkezik, a légi utazás egy másik könnyű lehetőség a helyiek számára.

Az autó mindig egy lehetőség 

Franciaország nagyszerű, átfogó tömegközlekedési rendszerrel rendelkezik, de ez nem jelenti azt, hogy a személygépkocsik nem jelentenek még mindig lehetőséget. Vannak, akik szívesebben közlekednek a saját autójukkal.

A kocsi különösen vonzó lehet azoknak, akik városon kívül telepednek le, ahol a tömegközlekedési lehetőségek közel sem olyan elterjedtek. Még az ország vidéki részein is vannak aszfaltozott utak, gyakoriak az utcatáblák, a védőkorlátok és a közvilágítás, így az autó biztonságos és megbízható közlekedési mód.

A nagyvárosokban kicsit nehezebb és körülményesebb vezetni, ezért a lakosok általában inkább a tömegközlekedést választják.


A figyelmetekbe ajánljuk