rák-köd

Sosem látott részleteket tárt fel a Rák-ködöt vizsgálva a James Webb

A James Webb űrteleszkóp a Rák-ködben lévő kozmikus gáz és por újabb részleteit rögzítette, betekintést nyújtva abba, hogy mi történik egy hatalmas csillagrobbanás után.


A Rák-köd egy jól tanulmányozott szupernóva-maradvány, amely 6500 fényévre található a Bika csillagképben.

A kínai, japán és közel-keleti csillagászok 1054-ben vették észre először a „rákot" az éjszakai égbolton, és rögzítették megfigyeléseiket. Később megállapították, hogy a jelenség valójában egy szupernóva, azaz egy felrobbanó csillag Földet elérő fénye – írja a CNN.

Ez is érdekelhet: Rejtélyes csillag megsemmisülését kapta lencsevégre a James Webb

Ritkán van történelmi bizonyítékunk csillagrobbanásról, ezért érhető módon óriási az érdeklődés – mind a mai napig – a köd iránt.

Annak ellenére, hogy a viszonylag közeli Rák-ködöt már évszázadokkal ezelőtt megfigyelték, a modern csillagászoknak még mindig vannak kérdéseik a halálra ítélt csillaggal és az általa létrehozott izzó kozmikus felhő kémiai összetételével kapcsolatban.

A Rák-ködöt más űrmegfigyelő intézetek, például a Hubble Űrteleszkóp is tanulmányozta. A Webb azonban képes volt az univerzumot az emberi szem számára láthatatlan infravörös fényben vizsgálni, így áthatolt a köd egyébként homályos porán, és korábban nem látott jellegzetességeket is ki tudott mutatni.

A kutatók a Webb közel-infravörös kameráját és közép-infravörös műszerét használták a köd tanulmányozására azzal a céllal, hogy betekintést nyerjenek a köd eredetébe.

A Webb érzékenysége és térbeli felbontása lehetővé teszi számunkra, hogy pontosan meghatározzuk a kilökött anyag összetételét, különösen a vas- és nikkeltartalmat, ami felfedheti, hogy milyen típusú robbanás hozta létre a Rák-ködöt

– nyilatkozta Tea Temim, a New Jersey-i Princeton Egyetem kutató csillagásza.

Olvasd el ezt is! A James Webb segítségével sikerült megfigyelni a legkorábbi galaxisok keletkezésének folyamatát

A köd belsejét uraló kiemelkedő füstszerű anyag a szinkrotron sugárzás, vagyis a mágneses mezők vonalai körül mozgó töltött részecskék által létrehozott mintázatok bizonyítéka.

Miközben a csillagászok folytatják a Webb-adatok elemzését, és összehasonlítják azokat más távcsövek által gyűjtött adatokkal, a következő egy éven belül a Hubble-ről is új perspektívát várnak a ködről. A megfigyelések együttesen segíthetnek a csillagászoknak jelképesen visszaforgatni az időt, hogy feltárják, mi történt a csillag felrobbanása előtt.

A figyelmetekbe ajánljuk