James Webb űrteleszkóp
Fotó: Shutterstock

Rejtélyes csillag megsemmisülését kapta lencsevégre a James Webb

A kozmikus halál sziporkázó szépséget rejt magában, erre most bizonyítékot is kaptunk.


A James Webb űrteleszlóp új képén egy élete végéhez közeledő csillag látványos utolsó pillanatait láthatjuk részletekbe menően.

A Nyilas csillagképben található WR 124 csillag egy úgynevezett Wolf-Rayet, amely ritkán látható a Tejútrendszerben. Csak bizonyos csillagok válnak Wolf-Rayetté, és csak nagyon rövid ideig maradnak ebben a fázisban; a WR 124 néhány százezer év múlva egy szupernóvában fog felrobbanni.

Ez is érdekelhet: Éppen megszülető csillagokat fotózott a James Webb

A Wolf-Rayet csillagok a galaxis leglátványosabb csillagai közé tartozhatnak. Nagyon forróak, nagyon fényesek, és a fúziós üzemanyaguk fogytával a főszekvenciájuk végén egy utolsó fényes lobbanással lángolnak el.

Életük végére hidrogéntartalmuk jelentősen megfogyatkozik, de nitrogénben vagy szénben még gazdagok. Emellett nagy ütemben veszítenek a tömegükből, amely során szintén sok a szén – ez elnyeli a sugárzást, és infravörös fény formájában újra kibocsátja azt. A James Webb pedig szerencsénkre nagy felbontású infravörös és közeli infravörös képeket képes készíteni.

a WR-124

Fotó: NASA, ESA, CSA, STScI, Webb ERO Production Team

A WR 124-et saját kilökődött anyagának bonyolult felhője veszi körül, amelyet filamentumok és csomók tarkítanak, és amely a lehűlés során infravörös fényben izzik. Korábbi megfigyelésekből tudjuk, hogy ez a felhő egy lenyűgöző és összetett kusza képződmény, de eddig nem állt rendelkezésünkre elég nagy felbontású kép ahhoz, hogy megértsük a benne rejlő finomságokat.

Ha tovább olvasnál: A James Webb felülmúlta a Hubble legnagyobb eredményét

Vajon a ködben lévő porszemek elég nagyok ahhoz, hogy túléljék a szupernóvát? Ha ezt sikerül kideríteni, a csillagászok betekintést nyerhetnek abba, hogy a Wolf-Rayet csillagok milyen mértékben járulnak hozzá a csillagközi por összetételéhez – amely aztán beépül az új csillagokba.

A kép segíthet a Wolf-Rayet csillagok által hátrahagyott szupernóva-maradványok azonosításában is, amiből azt is megtudhatjuk, hogyan robbantak fel. A csillagászok szerint a Wolf-Rayet-csillagok az Ib és Ic típusú szupernóvák előidézői, de a végleges bizonyítékok eddig még hiányoztak.

A WR 124 ráadásul a Wolf-Rayet csillagok egy rejtélyes kategóriájához tartozik, amelynek tagjai a galaktikus korong forgási sebességéhez képest óriási sebességgel száguldanak az űrben. A WR 124 az egyik leggyorsabban száguldó csillag a Tejútrendszerben, sebessége 190 kilométer másodpercenként.

Nem tudjuk pontosan, miért száguld ilyen gyorsan, de a legújabb kutatások szerint eredetileg kettős rendszerben állt egy másik haldokló csillaggal, amelynek saját szupernóvája kitolta a WR 124-et a galaktikus korongban elfoglalt helyéről. A JWST adatai ezt a rejtélyt is segíthetnek megfejteni.

Forrás: Science Alert

NYEREMÉNYJÁTÉK! Fizess elő most a Hamu és Gyémánt magazinra, és legyen tied nyereménykönyveink egyike, vagy egy 2 főre, 2 éjszakára szóló wellnesshétvége a harkányi Dráva Hotelbe! Az előfizetői oldal eléréséhez kattints IDE, a játékszabályt pedig erre linkre kattintva éred el!


A figyelmetekbe ajánljuk