Rák-köd

1054-ből származó arab és kínai források szerint, egy fényes objektumot figyeltek meg az égen, ami több mint 20 napon keresztül ragyogott. Ma már tudjuk, hogy a jelenség hátterében valószínűleg egy csillag felrobbanása állt. A szupernóva maradványai még ma is láthatóak, ezt nevezik a Rák-ködnek, amely tőlünk körülbelül hatezer fényévnyire található.Egy friss kutatás most végre segíthet megérteni a fenomént. – írja a ScienceAlert.

A tudósok jelenleg egy új szupernóvát vizsgálnak és úgy vélik, hogy az SN 2018zd nevű objektum, illetve az 1054-ben bekövetkezett robbanás is a szupernóvák egy teljesen új kategóriájába, az elektronbefogó szupernóvák közé tartozik.

A kutatók már korábban sejtették, hogy ez a típus létezik, viszont a több mint 30 millió fényévnyire található SN 2018zd az első ismert példa. A Santa Barbara-i Kaliforniai Egyetem asztrofizikusa, Andrew Howell szerint az új szupernóva segíthet megérteni az ezeréves feljegyzéseket.

A csillagok élete folytonos harcból áll, amit a gravitációval folytatnak. Hosszú életüket csak a magfúzió vagy a sűrűn elhelyezkedő atomok tudják meghosszabbítani. De mikor alakul ki egy szupernóva?

Amikor a tömeg annyira megnövekedik, hogy termonukleáris robbanás következik be, illetve, ha elfogy a korábban említett fúzióhoz szükséges anyag, ami végül a vasmag összeomlását okozza. Ez az általunk ismert kettő változat, azonban a kutatók szerint létezik egy harmadik is.

A harmadik változatnál az oxigén-neon-magnéziummagban az atommagok elektront vesznek fel, emiatt a csillag egyszerűen összeomlik a saját tömegétől. Ehhez a típushoz fontos az egyensúly, különben a szupernóva túl nehéz vagy könnyű lesz. A kutatók úgy sejtik, hogy a jelenség az úgy nevezett szuperaszimptotikus óriáságakból (SAGB) jöhet létre.

A tanulmányon dolgozó csapat a Hubble űrtávcső adatait felhasználva vizsgálja az SN 2018zd-t. Ezek alapján úgy tűnik, hogy sikerült végre azonosítaniuk a szupernóvák harmadik típusát. Az új eredmények alapján szinte biztos, hogy az 1054-es fényes objektum is hasonló robbanás lehetett.

A figyelmetekbe ajánljuk