o.j. simpson-per, o.j. simpson a tárgyaláson

Az elmúlt három évtized legemlékezetesebb popkultúrális pillanatait aligha könnyű összeszedni. A technológiai evolúció gyorsasága, megannyi ismert ember halála és a különféle botrányok száma ezen idő alatt irdatlan mennyiségűre gyarapodott. Mi pedig ezekből próbáltunk kiemelni hatot, de természetesen ez csak egy piciny szelete az egésznek.


Bár az elmúlt három évtized tele volt felejthetetlen pillanatokkal a popkultúra történetében, mégis vannak olyanok, amelyeket soha sem fogunk elfelejteni.

Szinte biztos, hogy emlékszel arra a rendkívül kínos pillanatra, mikor a 2016-os Oscar-gálán véletlenül a Kaliforniai álmot hirdették ki a legjobb film győztesének, pedig valójában a Holdfény című alkotás volt az, vagy esetleg arra, amikor Britney Spears és Madonna csókolózni kezdett a 2003-as MTV Video Music Awardson.

Az elmúlt 30 év valóban rengeteg csúcspontot tartogatott számunkra, például az Élősködők győzelmét a legjobb film kategóriában az Oscar-gálán, ezzel pedig az első idegen nyelvű alkotássá válva, amely hazavihette az aranyszobrot, vagy esetleg azt, amikor Meghan Markle és Kate Middleton beházasodott a királyi családba, bár az előbbi mint tudjuk már ki is lépett.

Az O.J.Simpson-per

Fehér Ford Bronco, a véres kesztyű és egy Kardashian: a mai napig nincs még egy olyan per, – talán a Michael Jackson féle pedofíliavádak – amely megközelítené O.J. Simpson letartóztatásának és eljárásának popkultúrára gyakorolt hatását. Egyrészt azért, mert ez volt az egyik első, az éjjel-nappali hírszolgáltatás korszakában (100 millió ember követte figyelemmel a bíróság ítéletét), másrészt azért is, mert faji alapon osztotta meg az amerikaiakat a tekintetben, hogy milyen kimenetelben reménykedtek.

A megrázó ügy rengeteg dokumentumfilmet és játékfilmet ihletett, például az FX Emmy-díjas, American Crime Story: Az O. J. Simpson-ügy.

Harry Potter-könyvek és filmek

1997-ben jelent meg a Harry Potter és a bölcsek köve című J.K. Rowling által szerzett gyermekkönyv, amely első része volt annak a könyvsorozatnak, ami végül a történelem egyik legkelendőbb könyvévé vált.

Mivel az első könyvből mintegy 120 millió példányt adtak el, nem volt meglepő, hogy pár év múlva a filmvásznon követhettük végig a fiatal varázslók izgalmas történetét. 2001-ben Danielle Radcliff, Emma Watson és Rupert Grint kapta meg a filmes franchise főszerepét, ami alaposan felforgatta az életüket, illetve a fantasy rajongók mindennapjait is. A Harry Potter egyfajta életérzéssé nőtte ki magát az évek alatt, és sokan biztosan eljátszottak a gondolattal vajon ők melyik Roxfort-házba tartoznának szívesen.

Diána hercegné halála

Aki akkor már élt, talán sose felejti el azt a napot. 1997. augusztus 31-én reggel a világ arra a megrázó hírre ébredt, hogy Diána walesi hercegné elhunyt. A 20. század második felének egyik legismertebb női alakja volt, milliók rajongtak érte és egy-egy róla készült kép akár több százezreket ért. A lesifotósok mindenhol a nyomára bukkantak és szinte sosem tudott elrejtőzni a nyilvánosság elől. A halála előtti utolsó pillanatokban is a paparazzók üldözték Párizsban, Diánáék az Alma-rakpart melletti alagúton keresztül próbáltak elmenekülni a szenzációhajhász fotósok elől, amikor egy oszlopnak csapódtak. Párja, Dodi Fayed a helyszínen meghalt, ő pedig pár óra múlva a kórházban vesztette életét.

A megrázó tragédia felhívta a figyelmet a tolakodó lesifotósokra, valamint arra, hogy mennyire erőszakosan üldözik a hírességeket egy-egy fotó vagy videó kedvéért. A paparazzi szó azóta inkább pejoratív hatású, olyasvalakiket takar, akiket egyszerűen nem lehet lerázni.

A walesi hercegné temetését milliók figyelték a tévében, beleértve azokat a szívszorító pillanatokat is, amikor két kisfia, Vilmos és Harry herceg végig meneteltek koporsója mögött.

Megszületik a közösségi média

Mark Zuckerbergwww.flickr.com

Az internet csak a 90-es évek elején indult be igazán, így az elmúlt 30 év alatt valóban végigkísérhettük az online lét teljes evolúcióját, az azóta megszűnt AIM Messenger-től a ma ismert közösségi médiaoldalakig, amelyeken alapvetően a mindennapjainkat éljük.

Az olyan oldalak, mint a MySpace és a LiveJournal megteremtették a kezdeti színteret az egymással való interakciókra, de a Facebook 2007-es robbanása, majd az olyan oldalak, mint a YouTube, az Instagram és a Twitter forradalmasították a kommunikációt, és demokratizálták a tartalom megosztásának és létrehozásának módját.

Britney Spears kopaszra nyírja a haját

Britney Spears még 2007-ben került a címlapokra, amikor a lesifotósok végigkövették az idegösszeomlását. Az énekesnő lenyírta hosszú barna haját, majd esernyővel kezdett el csépelni egy autót. Az emlékezetes eset és az ebből eredő médiaviharnak köszönhetően, Britney folyamatosan céltáblája volt a bulvárnak.

A közösségi média korai korszakában vírusként terjedtek a róla szóló hírek, ami azóta is megosztó téma. A Framing Britney Spears című dokumentumfilm, amit pár hónapja mutattak be nyomon követi az énekesnő sztárrá válását, az apjával való zűrös viszonyát, a mentális betegségeivel folytatott küzdelmeit, és az azt követő kórházi kezeléseket. Emellett pedig jelentős szerepet kap #FreeBritney, azaz Szabadítsuk ki Britney-t mozgalom is, melyet Spears rajongói tavaly nyáron indítottak, hiszen egyfajta „börtönben" él.

39 évesen a mai napig nem dönthet egyedül a pénzügyeiről, de a magánéletét és a karrierjét érintő kérdésekben sem. Az otthonát sem hagyhatja el édesapja engedélye nélkül, nem élhet teljes felnőtt életet. Az énekesnő ennek okán kérvényezte a szülői felügyelet megszüntetését, de a bíróság elutasította kérését és 2021 szeptemberéig meghosszabbították a jogot.

Harvey Weinstein és a #MeToo

Harvey Weinstein. Szuperproducer. Hollywood egyik legbefolyásosabb embere. Szexuális ragadozó. A filmmogul csillogó karrierje mögött egy olyan férfi állt, aki a színfalak mögött nőket zaklatott és bántalmazott, ezzel pedig olyan traumát okozva egyeseknek, akik ezt sohasem fogják tudni feldolgozni. Elfelejteni pedig képtelenség.

Ashley Judd és Rose McGowan színésznők 2017. októberében álltak elő azzal, hogy elmondják történetüket a The New York Timesnak, ami további áldozatokat buzdított arra, hogy meséljék el történeteiket és tapasztalataikat Weinsteinnel kapcsolatban.

E leleplezések fényében a nők a #MeToo hashtag mellett kezdték el megosztani saját történeteiket a befolyásos férfiak által elkövetett visszaélésekről, ami az iparágon belüli változtatásra irányuló követelésekhez vezetett. A mozgalom pedig világméretűvé nőtte ki magát, s hazánkban is jó pár színházvezetőt, iskola igazgatót és tanárt vádoltak meg szexuális zaklatással.

2020 február végén a bíróság bűnösnek találta Weinsteint nemi erőszak vádjában és 23 év börtönre ítélte.

A figyelmetekbe ajánljuk