Dollár-bakjegyek.

4 dokumentumfilm-sorozat a gazdaságról, amiből rengeteget tanulhatunk

Az elmúlt hetekben a hírek szinte kizárólag a gazdasági válságról szóltak. A különböző pénzügyi elemzők rendszeresen bonyolultabbnál bonyolultabb összefüggésekkel magyarázzák a mostani helyzet okait, ebből az apropóból pedig az alábbi cikkben négy olyan dokumentumfilm-sorozatot szedtünk össze, amelyek a gazdaság és a pénzügyi világ alapvető működését mutatják be.


1. Dirty Money

A Netflix doku-sorozatának már két évada van, összesen 11 epizóddal, amelyek mindegyike nagyjából egy órás. Minden rész azt vizsgálja, hogyan használták fel a pénzt és a gazdagságot az emberek ellen. Minden epizód egy-egy lenyűgöző esettanulmány, többek között mélyreható leleplezésekkel.

A Dirty Money (Piszkos pénz), ahogy a neve is mutatja, nem éppen derűs hangulatú, de az egyik legizgalmasabb doku-sorozat a műfajban.

2. Betting on Zero

A Betting on Zero nem egy felemelő dokumentumfilm, mégis lenyűgöző pillantást vet a vállalati visszaélésekre és a győztes mindent visz-alapú gazdaságra.

A dokumentumfilm Bill Ackman fedezeti alapkezelőt és befektetőt követi nyomon, aki a Herbalife táplálkozási kiegészítőkkel foglalkozó cég ellen fordult, amelyről úgy gondolta, hogy valójában egy piramisjáték alapú vállalat.

Ackman 1 milliárd dolláros short pozíciót vállalt a Herbalife részvényeire, vagyis lényegében egymilliárd dolláros fogadást kötött arra, hogy a vállalat összeomlik.

3. Van rá magyarázat

A Van rá magyarázat (Explained) egy hihetetlenül informatív sorozat, rövid, könnyen emészthető epizódokkal, amelyek sokféle témát tárgyalnak a K-Poptól kezdve egészen a gazdaság működéséig.

A sorozat egyes részeiben mélyen elmerülhetünk a tőzsde és a kriptopénz világában, Corey Bookerrel a faji vagyoni különbségekről beszélgetnek, és Mark Cuban és Bernie Sanders részvételével pedig egy milliárdosokról szóló epizódot is készítettek.

4. Saving Capitalism

A Saving Capitalism Robert Reich 2015-ös Saving Capitalism: For the Many, not the Few című könyvén alapul. A dokumentumfilm Reich kísérleteit elemzi, amelyekkel az amerikai gazdasági rendszer hibáit próbálja megmagyarázni és orvosolni.

Reich, aki 1993 és 1997 között az Egyesült Államok munkaügyi minisztere volt, ebben az ellentmondásos dokumentumfilmben megpróbálja bemutatni, hogy a változó gazdaság hogyan hatott az élet minden területéről érkező emberekre.

Forrás: The Smartwallet

A figyelmetekbe ajánljuk