digitális nomád nő
Fotó: Shutterstock

7 pénzügyi tipp világutazóktól, amit mindenkinek érdemes lenne megfogadnia

2020 januárjában Corritta Lewis és felesége eladták szinte minden ingóságukat, összepakolták, ami maradt, és világkörüli útra indultak újszülött fiukkal. Döntésük örökre megváltoztatta az életüket, de ehhez alapos útvonaltervezésre és némi pénzügyi tervezésre is szükség volt. Ha téged is már csak egy hajszál választ el a digitális nomád léttől, és nyakadba kapnád a világot, összeszedtünk neked pár tippet, ami segíthet talpon maradni.


Az alábbi tippeket digitális nomádok tanácsainak segítségével gyűjtöttük össze a Travel + Pleasure cikke alapján:

1. Tervezz minél előbb!

Érdemes már legalább egy évvel az utazás előtt megtervezni a pénzügyeidet. Ha minden felesleges kiadást lefaragsz, például főzöl magadra az étteremben étkezés helyett, sokat spórolhatsz.

2. Válassz olyan úti célokat, ahol a pénzed tovább kitart!

digit\u00e1lis nom\u00e1d n\u0151

Fotó: Shutterstock

A digitális nomádok hosszú távra terveznek, nem a „kötelező" úti célokat látogatják. Próbálj olyan helyeket felkutatni, ahol a megtakarításoddal tovább kihúzod! Ha közös alvóhelyeken alszol, utcai árusoknál vásárolsz ételt, vagy stoppolsz, elég messzire el tudsz jutni.

​3. Utazz a szezonon kívüli hónapokban!

Ha rugalmas tudsz lenni időben, sokat megtakaríthatsz, a repüléstől kezdve a szálláson át a helyi tevékenységekig. Ha mégis időhöz vagy kötve, a hitelkártyád pontgyűjtése kompenzálhat az utazási költségekért. A PayPal Pay With Rewards programját például ruházkodásra, autóbérlésre is használhatod, a nagyobb kiadások mellett.

​4. Légy kreatív a lakhatással kapcsolatban!

Válaszd a coliving opciókat az önálló lakásbérlés helyett, amihez jár irodahelyiséget és szállodai szoba is, a közüzemi díjak pedig benne vannak a szállásköltségben! Ha mégis lakást bérelsz, mindenképp kérdezz körbe előtte barátokat, digitális nomádokat, helyieket!

​5. Keress olyan munkát, ami lehetővé teszi, hogy bárhonnan dolgozz!

digit\u00e1lis nom\u00e1d f\u00e9rfi a tengerparton

Fotó: Shutterstock

Távmunka szempontjából a munkaerőpiac jobb, mint valaha, ebben a világjárvány is segített. Keress olyan munkát, ami lehetővé teszi, hogy bárhonnan dolgozz. Ha nem találsz, teremts magadnak és vállalkozz!

6. Maradj a szokásosnál kicsit tovább az egyes célállomásokon!

Csábító lehet egyik helyről a másikra ugrani, hogy minél többet lássunk a világból, de fenntarthatóbb és kifizetődőbb lelassítani, és kiélvezni minden egyes úti célt. Így munk közben megismered a helyi kultúrát is.

​7. Ne a mindent vagy semmit megközelítést alkalmazd!

Vigyázz, hogy ne égesd el a megtakarításaid egy-két nap alatt. A legtöbb digitális nomád fegyelmezett vállalkozó vagy alkalmazott. Először fontold meg, hogyan tudod a karrieredet távolabbi helyekre mozdítani, az utazást csak utána tervezd hozzá.

A figyelmetekbe ajánljuk