Női munkaruházat - hogyan legyen divatos és praktikus egyszerre? (x)

Női munkaruházat - hogyan legyen divatos és praktikus egyszerre? (x)

Az ideális női munkaruha megtalálása férfiaknak és nőknek is nagy kihívás. Legyen csinos, kölcsönözzön valamilyen formát, megjelenést, de az alapvető munkaruha feladatait is ellássa. Mindezt pedig elérhető áron, hiszen egy munkavállaló számára nem egy ruha szükséges, hanem több, hogy legyen váltóruha mindig kéznél. Nem minden fizikai munka való csak férfiaknak, a könnyebbeket nők is elvégezhetik. Emellett ne felejtsük ki az ápolókat, orvosokat, pincérnőket, séfeket, vagy akár a szépségiparban dolgozó nőket se!

A női munkaruházat lehet ugyanúgy nyári vagy téli, mint a férfiak esetén. A női munkaruha rövidebb, szellősebb, könnyű anyagból van, míg a tél a bélelt kabátok, polár pulóverek, hosszú nadrágok terepe. A női munkaruházat nem elhanyagolható része a cipő sem, hiszen az egészségügyi dolgozóknak napi akár 12-16 órát is talpon kell lenniük. A klumpa, papucs, gyógypapucs tehát elengedhetetlen része a munkaruházatnak.

A női munkaruha egyik stílusjegye, hogy szabásában eltérő a férfi, vagy unisex társaitól, hiszen a derekánál szűkített fazonú, kiemelve a női test alakját. Az ilyen jellegű minimális eltérések azok, amelyektől nőként nőiesebbnek érezhetjük magunkat, így kellő figyelmet érdemes ezekre fordítani. A fajtái között megtaláljuk azokat, amelyeknek férfi megfelelői is vannak: overálok, kertésznadrágok, dzsekik, pulóverek, nadrágok, rövidnadrágok, kabátok, dzsekik, vagy mellények. Az apróbb változtatások azonban segítenek abban, hogy kényelmesek és divatosak is legyenek egyben.

Az olyan kötött formájú munkaruhák esetén, mint amilyen az orvosi viselet, köpeny, szakácsdzseki, ezek az apró változtatások kevésbé látszódnak. Ebben az esetben a szín lehet az, ami némileg nőiesebb, például a lila vagy rózsaszín a hagyományos kék vagy zöld helyett.

A szépségiparban különösen gyönyörű színeket találunk a női munkaruházat terén, ahol fontos az is, hogy a szalon színeit, dizájnját kövesse, azokkal egyensúlyban legyen a munkaruházat is.

Mennyire követik a női munkaruhák a divatot?

A munkaruhák elsődleges feladata a biztonság és a kényelem, gondoljunk csak a hegesztőnadrágok esetén a hő-, illetve lángállóságra, vagy a faipari dolgozók esetén a vágás elleni védelemre. Akárhogy is alakulnak át a munkaruhák, ezt kell szem előtt tartani, és a divatot feláldozni ennek oltárán.

Mindezek ellenére a manapság kapható női munkaruházat a divatot is követi. Kapható klasszikus, egyenes szabású nadrág, magas derekú, vagy akár karcsúsított, slim szabású is. Emellett érdemes arra is figyelmet fordítani, hogy milyen anyagból készül az adott női munkaruha. Természetesen az antisztatikus ruházatnál ez kötött és szabvány szerinti, de például a kültéri munkavégzéshez érdemes lehet nyáron pamutot választani. Télen viszont a meleg flanel, fleece béléses vagy hőszigetelt ruhát érdemes választani.

A láthatósági vagy vízálló anyagból készült munkaruha esetén sem jellemző a túl nagy választék színből, csak fazonból. Eső esetén a 100% poliészter anyagú kabát, dzseki a jó választás, amelyhez a vízhatlan megerősítések (könyök, derék) szintén hozzátartoznak. A láthatósági munkaruha esetén pedig a színt nem változtathatjuk meg, így talán itt van a legkevesebb mozgásterünk.

Ahhoz pedig, hogy dolgozóink a cég arcai is legyenek, a legjobb, ha logózzuk a munkaruhát. Ehhez választhatunk hímzett vagy nyomtatott logót is - előbbi tartósabb, igényesebb. Az, hogy melyiket választjuk, múlik azon is, hogy mennyire nagyban szeretnénk a logót feltüntetni, és hogy hol. A legfontosabb azonban, hogy ne feledjük - a túlméretezett logó akár visszás benyomást is kelthet a dolgozókban és a vásárlókban, ügyfelekben. A póló vagy pulóver jobb vagy bal felső oldalán elhelyezett 8-10 centiméteres logók visszafogottak, mégis könnyen észrevehetőek, így ezzel nem lőhetünk mellé, miközben a munkaruházat alap stílusjegyeit sem romboljuk.

A női munkaruházat terén több opciónk is van arra, hogy praktikus, kényelmes, de mégis divatos legyen a viseletünk. Ha munkáltatóként választunk ruhát, tartsuk szem előtt a cég arculatát, színeit, megjelenését, főképp a logót, valamint azt, hogy a munkaruházat elsődleges célja a biztonság!


A figyelmetekbe ajánljuk