Egy sétáló fa, ami Új-Zéland egyik különös látványossága

Egy sétáló fa, ami Új-Zéland egyik különös látványossága

Az Év fájának választották azt az új-zélandi fát, melynek szokatlan ikertörzse úgy néz ki, mintha éppen járna.


Bár Tolkien nem tett említést arról, hogy tűsarkú cipőben járnának, az északi rātā egyedi megjelenését az entekhez, A Gyűrűk Ura világában élő néphez hasonlították – számolt be róla az IFLScience.

Ez is érdekelhet: A fa az Erzsébet híd mellett, amely túlélt mindent

A növény a Metrosideros robusta fajba tartozik, és Új-Zéland egyik legmagasabb zárvatermő faja, amely akár 1000 évig is élhet.

A fa egyedül áll egy temető melletti nagy szántóföld közepén, Karamea közelében, a Déli-sziget nyugati partvidékén, körülbelül 32 méter magas.

A különlegességét pedig az emberek is méltatják, hiszen a sétáló fa lett az Új-Zélandi Arborikultúra Szövetség 2024-es Év Fája versenyének győztese: a szavazatok 42%-át szerezte meg, ezzel pedig öt másik döntőst is maga mögé utasított.

Olvasd el ezt is! Még ma sem tudni pontosan, hogyan keletkezett Kummakivi-ingókő

A Sétáló fa kiváló példája azoknak a figyelemre méltó fáknak, amelyeket mi, új-zélandiak láthatunk. A díj elismeri azt a jelentős szerepet, amelyet a fák játszanak közösségeinkben, nem csak a helyi környezetünket javítják, hanem a múlt, a jelen és a jövő generációi számára is összekapcsolódási pontot biztosítanak

– nyilatkozta Richie Hill, a szövetség elnöke.

A figyelmetekbe ajánljuk