Napóleon Bonaparte

255 éve született Napóleon – 5 film a francia császár életéről

Napóleon filmes ábrázolása szinte a filmtörténet kezdetére visszanyúl. Érdekesség, hogy az életéről szóló némelyik alkotás, melyek végül sosem készültek el, népszerűbbek, mint a bemutatott alkotások. Stanley Kubrick is szerette volna például vászonra vinni a francai császár történetét, Charlie Chaplin pedig több vázlatot is írt az uralkodóról szóló filmjéhez, mielőtt elvetette volna az ötletet. 255 éve született Napóleon Bonaparte, az évforduló alkalmából összegyűjtöttünk 5 filmet, melyek különböző szemszögekből mutatják be a franciák kétes megítélésű uralkodójának életét.


Napóleon

Ridley Scott a modern filmkészítés egyik legismertebb alakja, olyan epikus történelmi nagyjátékfilmeket tudhat maga mögött, mint a Mennyei királyság, a Robin Hood, a Párbajhősök vagy éppen a klasszikusnak számító Gladiátor. A rendező 2023-ban mutatta be a Napóleonról szóló filmjét, melynek főszereplője Joaquin Phoenix volt. A vegyes kritikákat kapott film az uralkodó életét főként a Vanessa Kirby által alakított császárnéval való kapcsolatán keresztül mutatja be, amelyet leginkább a viharos jelzővel lehet illetni. Életrajzi filmhez képest azonban kevés történést láthatunk, csupán egy-egy jelenetben találkozunk a történelmi jelentőségű momentumokkal. A díszlet és a kosztümök ennek ellenére korhűségük miatt olyan hatást keltenek, mintha tényleg a korban játszódott volna a film.

Désirée

Az 1954-ben Henry Koster rendező által bemutatott filmben Marlon Brando alakítja a császárt, aki a játékidő alatt számtalanszor a távolba réved az Elba és a Szent Ilona partján. Brando alakítása egészen komikus, hiszen Napóleont udvariatlan és komoly személyként ábrázolja, amit a film során folyamatosan túlzó eszközökkel tesz igazán humorossá. , Napóleon első szerelmét, egy marseille-i selyemkereskedő lányát, Désirée-t Jean Simmons alakítja a filmben – az eseményeket az ő szemszögén keresztül követhetjük nyomon. A történet 1794-ben indul Marseille-ben, amikor a fiatal lány kegyeiért versengtek a kérők, köztük Napóleon is. A szerelmi történet során alaposabban megismerhetjük a császár mindennapjait, ahogy a szerelmével való viszonyát is, akihez már a kezdetektől kezdve nem volt hűséges, így végül a kapcsolatuk tragédiába fullad. Az izgalmas cselekményekkel és szerelmi szállal átitatott történet kihagyhatatlan látnivaló azok számára, akik szeretik a kosztümös filmeket.

Austerlitz

Abel Gance filmjét 1960-ban mutatták be. Scott mozijához hasonlóan ebben az alkotásban is azt ismerhetjük meg, hogy miképp változott meg Napóleon karaktere azt követően, hogy fejére kerül a korona. Az Austerlitz kiválóan sulykolja, hogy mennyire ambíciózus és nagyravágyó ember volt a császár. A monumentális csata- és báli jelenetek, valamint bonyolult párbeszédek mellett a rendező szinte minden olyan elemet kipipált, ami szükséges egy történelmi életrajzi történet elmeséléséhez. Leglátványosabb az austerlitzi csata, amely nevéből adódóan is a film központi része.

Waterloo

Szergej Fjodorovics Bondarcsuk szovjet filmrendező 1970-ben mutatta be Waterloo című háborús történelmi alkotását, mely természetesen a francia császárról szól. Rod Steiger nagyszerűen ábrázolja a nagyravágyó és kegyetlen uralkodó életét, illetve életének legfontosabb pillanatait. A film története az uralkodásának utolsó időszakát öleli fel, láthatjuk a lipcsei csatát, majd az elbai száműzetést és a visszatérést is. Természetesen a film címét adó Waterloo csata sem maradhat el, melyet rengeteg izgalom közepette nézhetünk végig, hiszen a rendező a csatajelenet során a feszültséget az utolsó másodpercekig folyamatosan növeli.

Napóleon


Abel Gance karrierje során több filmet is szentelt Napóleon életének, hiszen az Austerlitz előtt 1927-ben már megrendezett egy némafilmet, amely az uralkodó életét mutatja be. Ez az alkotás olyan jól sikerült, hogy olyan legendák kedvence lett, mint Francois Truffaut vagy Martin Scorsese. A Napóleon ugyanis a némafilmek történetében az egyik legnagyszabásúbb, legbonyolultabb és monumentálisabban elkészített filmje, amit mindenképpen érdemes megnézni, hiszen a kor technikáihoz mérten kifejezetten modern alkotásnak számít. Ne ijedjünk meg hosszától, hiszen fontos alkotás a filmtörténelem szempontjából is érdemes végig ülni. A filmre vett felvételek hossza 15 ezer méter volt, ami közel kilenc órás vetítési időt jelent. Több változat is készült, legnépszerűbb a 6 és fél órás verzió.

A figyelmetekbe ajánljuk