Elárverezték azokat a pisztolyokat, amelyekkel Napóleon öngyilkos akart lenni

Elárverezték azokat a pisztolyokat, amelyekkel Napóleon öngyilkos akart lenni

Napóleon pisztolyai 1,69 millió euróért (664 millió forintért ) keltek el a Párizs közelében lévő fontainebleau-i kastély mellett megrendezett árverésen.

A fadobozban elhelyezett két, arannyal és ezüsttel berakott, valamint Napóleon portréjával díszített pisztoly a párizsi fegyvergyártó, Louis-Marin Gosset műhelyében készült, és előzetesen 1,2-1,5 millió euróra (470-590 millió forintra) becsülték az árukat – számolt be róla a BBC.

Ez is érdekelhet: Fájdalomtól szenvedve töltötte Napóleon az utolsó éveit egy orvosi levél szerint

A Osenat árverési ház aukcióján a történelmi ereklyét egy ismeretlen licitáló vásárolta meg. A relikviát azonban a közelmúltban a francia kulturális minisztérium nemzeti kincsnek nyilvánította, amivel azt is megakadályozta, hogy külföldre kerüljön.

A rendelkezés nyomán a francia kormánynak 30 hónapja van arra, hogy ajánlatot tegyen a licitálást megnyerő vásárlónak a pisztolyokra.

A történet szerint Napóleon a kudarcot vallott oroszországi hadjáratot követően, 1814. április 12-ének éjjelén a fontainebleau-i kastélyban ezekkel a pisztolyokkal akarta kioltani saját életét, ám Armand de Caulaincourt tábornok, aki részt vett az orosz hadjáratban, kivette a puskaport a fegyverekből. Napóleon ezért mérget vett be, de túlélte.

Olvasd el ezt is! Miért tartotta a zsebében a kezét Napóleon?

A pisztolyokat Napóleon később Caulaincourt-nak ajándékozta, akitől később utódai örökölték.

A vásárló a fegyverek eredeti dobozát is megkapta, valamint több kiegészítő kelléket, köztük egy puskaportartót és töltővesszőket.

A figyelmetekbe ajánljuk