michelangelo, kezek

Hamarosan megcsodálhatjuk Michelangelo eddig eltitkolt rajzait

Nemsokára megnyílik a nagyközönség előtt is Firenzében az a kamra, ahol a VII. Kelemen pápa halálos ítélete elől menekülő Michelangelónak tulajdonított rajzvázlatok rejtőznek.


A firenzei kápolna eddig is népszerű úti cél volt, hamarosan azonban újabb helyisége lesz látogatható. A hírek szerint a Mediciék által a 16. században felhúzott épületben legfeljebb négy látogatót engednek majd be. A régóta a feltárásra váró helyiségébe olyan, a falakra vázolt finom szénrajzok is megtekinthetők lesznek, amelyeket a szakértők többsége Michelangelónak tulajdonítja.

Ez is érdekelhet: A művészet volt a szerelme– érdekességek Michelangelóról

Ezt a titkos – 10x3 méteres – szobát 1975-ben, a kápolna új kijáratának kialakításakor tárták fel.

A múzeum akkori igazgatója, Paolo Dal Poggetto szilárdan hitt abban, hogy Michelangelótól származnak

– mesélte a jelenlegi vezető, Paola D'Agostino.

Dal Poggetto elmélete szerint a művész ebben az aprócska térben rejtőzött el VII. Kelemen pápa haragja elől, amiért támogatta a Mediciket megdöntő, rövid életű köztársaságot. Itt tartózkodása során tanulmányokat vázolt fel későbbi munkáihoz.

Ezt is olvasd el! 510 éve léphettek be először emberek a Sixtus-kápolnába – 4 érdekesség Michelangelo mesterművéről

Az eredet körül azonban heves vita zajlik mind a mai napig. Michelangelo életének legnagyobb kutatói az 50 évvel ezelőtti felfedezés idején elutasították a gondolatot, hogy a kamra skicceit a nagyra tartott alkotó készítette volna.

A helyiséget 1955-ig szén tárolására használták, majd évtizedekig lezárták és elfelejtették egy csapóajtó alatt. A rajzokat két évtizeddel később két réteg vakolat alatt fedezték fel.

Firenze eddig is rengeteg impozáns látnivalóval rendelkezett. Ez pedig november 15-től eggyel bővül. Hetente legfeljebb 100 látogató kap majd egyébként belépési engedélyt a kamrába.

Továbbá előzetesen kell majd bejelentkezni, és legfeljebb 15 percet tölthettünk el bent.

A figyelmetekbe ajánljuk