jelenet a Szarvasbébi c. Netflix-sorozatból
Fotó: YouTube

Ezért nem derülhet ki soha, hogy ki volt a valóságban a Szarvasbébi Marthája

A Szarvasbébi című, nemrég bemutatott Netflix-sorozat rövid idő alatt a streamingplatform legnézettebb tartalma lett. Cselekménye igaz történeten alapul, a főszereplővel valóban megtörténtek a bemutatott események, azonban zaklatója, Martha kilétére talán sosem derül fény.


A Netflix új sikersorozata, a Szarvasbébi megtörtént eseményeken alapul.

A miniszéria kreátora, egyben főszereplője, a humorista Richard Gadd valóban átélte azt a zaklatássorozatot, amelynek mi, nézők is szemtanúi lehetünk. Gadd először színpadra adaptálta a sztorit, darabja pedig olyan nagy sikert aratott, hogy a Netflix producerei is meglátták benne a fantáziát. Jól tették: az április 15-e és 21-e közötti héten a Szarvasbébi volt a streamingszolgáltató legnézettebb tartalma.

Ez is érdekelhet: 5 áprilisban érkező Netflix-sorozat, amit kár lenne kihagyni

Gadd évekkel ezelőtt feltörekvő komikusként próbált érvényesülni Londonban, de az áttörés váratott magára. A férfi a fellépések között pultosként dolgozott egy londoni bárban, amikor is egy sorsfordító találkozásban volt része:

észrevett a pultnál egy magába roskadt, túlsúlyos nőt. Gadd megszánta őt és meghívta egy italra. Az ártalmatlan gesztus több éves zaklatásba torkollott, a nő több mint negyvenezer e-mailt, több száz órányi hangüzenetet küldött neki, ráadásul a férfi családtagjait, barátait sem hagyta békén.

A nő, mintha csak boldog párkapcsolatban éltek volna, rendszeresen Baby Reindeernek, azaz Szarvasbébinek szólította Gaddot, innen a sorozat címe is.

Erről a traumatikus eseménysorozatról szól tehát a Szarvasbébi, amely az alkotó elmondása szerint meglehetősen hűen ábrázolja a történteket. Gadd egyébként nem a saját nevén, hanem Donny Dunnként szerepel, ami miatt felmerült gyanú, hogy a zaklatót sem Marthának hívják a valóságban.

Nos, Gadd valóban nem akarja lerántani a leplet zaklatója kilétéről, több okból sem – írja a Bustle.

A filmiparban bevett módszer, hogy még a valósághű történetek is tartalmaznak apró változtatásokat, aminek jogi és művészeti okai egyaránt lehetnek. Gadd azonban más megfontolásból sem akarta, hogy kiderüljön, ki Martha a való életben, az alkotó ugyanis együtt érez egykori zaklatójával:

A zaklatókat általában gonosz emberekként ábrázolják, de én úgy éreztem, hogy ebben az esetben egy sérülékeny személyről van szó, aki egyszerűen nem volt képes leállni

– fogalmazott.

Ezt is figyelmedbe ajánljuk: Az 5 legjobb sorozat 2024-ből (eddig), amit nem érdemes kihagyni

A sorozat rajongói már nyomozásba kezdtek Martha valódi kilétét illetően, de Gadd egy Instagram-posztban felszólította őket arra, hogy fejezzék be a kutakodást.

Ahogy írta, egyáltalán nem ez a sorozat lényege.

Aligha fog kiderülni tehát, ki volt Richard Gadd zaklatója, de ennek nincs is jelentősége: a sorozat anélkül is tanulságos, hogy minden részlettel tisztában lennénk.

A figyelmetekbe ajánljuk