Az én XX. századom Enyedi Ildikó

Erkölcs, nyilasok és szerelem – 4 klasszikus hazai film a magyar kultúra napján

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát. Mi pedig ennek alkalmából elhoztunk 4 klasszikus magyar filmet, amit ha eddig nem láttál, érdemes bepótolnod!


A magyar filmtörténet során sok remekmű született, közülük jó néhány az utóbbi években. Elég, ha csak Nemes Jeles László 2015-ös filmjére, az Oscar-díjas Saul fiára gondolunk, de ott van Enyedi IldikóTestről és lélekről című 2017-es drámája vagy a 2019-ben nagy sikert aratott Apró mesék című film is. A nézők körében szintén nagyot futott az X - A rendszerből törölve című thriller, de óriásit ment a Liza, a rókatündér is.

Listánkon azonban olyan régi klasszikusokat sorakoztatunk fel, amit mindenképp érdemes megtekinteni, ha esetleg még nem láttad. Íme!

Ez is érdekelhet: 6 lélekmelengető koncert, hogy túléld a tél hátralevő részét

Makk Károly: Szerelem (1970)

Makk KárolySzerelem című filme nem csupán egy megható dráma, hanem erőteljes lenyomata egy egész történelmi korszaknak.

Az ötvenes években Luca, a fiatal tanárnő hűségesen várja haza politikai okokból bebörtönzött férjét, Jánost. Időközben pedig eltávolodik a barátaitól, nem él közösségi életet. Legfőbb feladata ugyanis az, hogy ellássa beteg anyósát és elhitesse vele, hogy fia filmet forgat Amerikában, azért nem találkozhat vele.

Két nő különös kapcsolatát figyelhetjük meg, akiknek egyetlen férfi körül forog az életük. Az idős asszony azonban már sosem találkozhat fiával, aki egy nap váratlanul kiszabadul és új életet kezd feleségével.

Enyedi Ildikó: Az én XX. századom (1989)

Enyedi Ildikó Cannes-ban a Legjobb első filmnek járó Arany Kamera díjával elismert fényfilmje, Az én XX. századom szintén egy kihagyhatatlan klasszikus. A történetben két gyerekkorukban szétválasztott ikerlány, Lili és Dóra életét követhetjük, akik bár nem tudnak egymás létezéséről, egy titokzatos Z (Oleg Jankovszkij) segítségének köszönhetően találkoznak.

Fábri Zoltán: Az ötödik pecsét (1976)

Fábri Zoltán 1976-os alkotása, az Ötödik pecsét sokak szerint az egyik legjobb magyar film, ami valaha készült. A lassú, mégis feszült hangulatú alkotás középpontjában egy négyfős baráti társaság áll, akik moralizálnak jó ételekről, a halálról, feltámadásról és a háborúról. A sors azonban kiszámíthatatlan, ugyanis egy árulásnak köszönhetően a nyilasok börtönében találják magukat, ahol valóban bebizonyíthatják: minden, amit nagy arccal, piálgatás közben kijelentettek, valóban megtennék-e?

Mit választ az ember? Tiszta szívvel meghalni, vagy – a mások iránt vállalt felelősség miatt – megtörten tovább élni?

Olvasd el ezt is! 5 budapesti koncert 2023-ban, amit biztosan imádni fogsz!

Gothár Péter: Megáll az idő (1982)

A Gothár Péter, Bereményi Géza és Koltai Lajos nevével fémjelzett Megáll az idővel zárjuk rövid listánkat. A mozi eredetileg életrajzi regénynek indult, ám egy-két fejezet után forgatókönyvet készítettek belőle. Így készülhetett el a nyolcvanas évek egyik legnagyobb hatású kultfilmje.

A történet szerint 1956. novemberét írunk, Köves István és Bodor László elássák fegyvereiket, majd Köves vöröskeresztes teherautón disszidál. Felesége egyedül marad két fiával, Gáborral és Dinivel. A hatvanas évek elején azonban megjelenik náluk a börtönből szabadult Bodor, aki a család új feje lesz. Az idősebbik fiú orvosnak készül (habár ez apjuk múltja miatt nehézkesen indul), Dini pedig egy reménytelenül szerelmes gimnazista, akit egyre mélyebbre taszítanak nevelőapja szolgalelkű tanácsai és a magyar hatvanas évek ellentmondása. De mi lesz így velük?

A figyelmetekbe ajánljuk