hangszerek és kottaállvány
Fotó: Shutterstock

​6 lélekmelengető koncert, hogy túléld a tél hátralevő részét

Már nincs olyan sok hátra a tavaszig, de ha fogytán az erőd, ez a pár budapesti koncert biztosan kimozdít majd a kanapén süppedésből. Power jazz, modern klasszikus, atonális kortárs elektronika, zenés irodalmi est, elszállós improvizációk és zakatoló ritmusok. Szubjektív ajánlónk következik igazi ínyencségekkel a kevésbé populáris januári, februári hazai koncertszíntérről.


1. Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál / Miroslav Tóth & Dystopic Requiem Quartet: Black Angels Songs, BMC – Budapest Music Center, január 14. 18:00

A heteken át tartó programsorozat célja, hogy közelebb hozza az emberekhez a kortárs komolyzenét, neves hazai és nemzetközi előadók tolmácsolásában. Ilyen a budapesti vájtfülűek számára nem ismeretlen Miroslav Tóth is, a számtalan műfajban termékeny szlovák komponista, aki szóló- és kamaradarabokat, nagyzenekari műveket, filmzenéket komponál, illetve három opera szerzője is. Fő érdeklődési területei a kortárs zene, a kísérleti zene, a rögtönzött zene, a free jazz és a konceptuális audiovizuális projektek. Black Angels Songs című darabja zenében állít emléket a holokauszt névtelen áldozatainak.

A február 5-ig tartó fesztivál színvonalas programjából különösen érdekesnek mutatkozik még a Ladik Katalin + Studio Dan est január 17-én a Fonóban, Gabriel Dharmoo és a Soharóza közös improvizatív koncertje a Magyar Zene Házában, és Trevor Wishart digitális surround operája 8 csatornára január 26-án szintén a BMC-ben.

Ez is érdekelhet: 5 budapesti koncert 2023-ban, amit biztosan imádni fogsz!

​2. beck@grecsó: hoztunk valamit magunkból −lemezbemutató koncert, MÜPA Fesztiválszínház, január 24, 25. 20:00

Beck Zoli, a 30Y frontembere és Gercsó Krisztián, népszerű magyar író között régi barátság húzódik, aminek része egy közös est, a sok együttlét, utazás, hosszú éjszakák. Közös sorozatukból, a „hoztunk valamit magunkból” című időutazós, zenés irodalmi pódiumestből most lemez készült, amit be is mutat a zenész, aki gyakran felolvas, és az író, aki kezében nem áll esetlenül a gitár. A régóta jó barátságot ápoló két alkotó egymást inspiráló műveiből született közös dalok most vinylen is megjelennek, és ezen a két januári estén hallhatja őket először élőben a közönség.

​3. Jüjü! − Dupla JÜ koncert, Lumen Kávézó, január 28. 19:00 és 21:00

A Jü igazi power trió − az elragadtatás zenéjét játssza: sokszor szigorú, néha kifejezetten repetitív örvénylésből kibontakozó témáik a pszichedelikus-, stoner- és noise rockból, némi folkból, különböző népek zenéiből, power jazzból és egyéb zenékből táplálkoznak. A kompozíciók a pillanat jü-jének erejével születnek újjá a koncerteken. A nemrégiben megújult tagságú felállás végre ismét a Lumenben: Mészáros Ádám gitáron, Hock Ernő basszusgitáron, Miklós Szilveszter pedig dobon játszik majd. Az biztos, hogy nem tudod majd mozdulatlanul végighallgatni, amit ezek a srácok művelnek.

Ha tovább olvasnál: Megzenésítették Szerb Antal klasszikusát, az Utas és holdvilágot

4. Nagy Emma Quintet, Trafó Kortárs Művészetek Háza, február 3. 21:00

Az idén öt éves Nagy Emma Quintet a modern, kortárs jazz új generációs képviselője. Habár az öt tag meglehetősen különböző személyiség, már a kezdetektől egységként tudtak működni. Hangzásuk formálásában fontos tényező a kísérletező szellem, a szerzeményekben egyenlő hangsúllyal kapnak helyet kemény dobgroove-ok, szabad improvizációk, dal formájú kortárs kompozíciók és egyéb különleges megoldások. A sokszínűség által a kamarazenélés minél mélyebb rétegeibe rántják magukkal hallgatóikat. Éles kontrasztok, kortárs életérzés és groteszk, nyers fogalmazásmód jellemzi őket, melyet átleng valamiféle álomszerű báj. A koncerten vendégként Lukács Miklós csatlakozik hozzájuk cimbalmával.

5. Lubomyr Melnyk (UKR) – zongora, Trafó Kortárs Művészetek Háza, február 4. 20:00

Az ukrán származású Lubomyr Melnyk egyéni zongorajáték technikát alakított ki, amely szélsőségesen gyors játékon, szinte állandó pedálhasználaton alapszik, és szüntelenül egybeolvadó, összeütköző rezonanciákat, lényegében végtelenítettnek ható dallamíveket kelt életre. Darabjai kapcsán olyan érzésünk is lehet, hogy egy hangokká transzformált folyót hallgatunk. Az utóbbi időben meditatív, végtelen komplexitású és eksztatikus energiájú darabjai végre eljutottak az őket megillető helyre klasszikus zenei körökben is. Zenéje négy elem keverékéből áll össze: a klasszikus zongora, a minimalista dobolás, a harcművészet és a zen meditáció. Mindezzel a zenész egy olyan sajátos világot hoz létre, melyhez hasonlót senki mástól nem hallottunk még. Kihagyhatatlan élménynek ígérkezik budapesti estje.

​6. Wolfgang Voigt (D) – Rückverzauberung, Magyar Zene Háza, február 10. 19:00

Wolfgang Voigt azaz legismertebb művésznevén GAS a kölni minimal techno úttörője, zenei producer, a német elektronikus zenei lemezkiadó, a Kompakt társalapítója, de képzőművészként is aktív. Már több mint 25 éve próbálja újrarajzolni a techno és a művészet, a minimal és az ambient közötti határokat. A Rückverzauberung („fordított varázslat”) című projektje a redukált technoid és absztrakt-amorf klasszikus hangszerkezetek szokatlan kombinációjával az elektronikus zenei színtéren túl is elvarázsolta a közönséget. Voigt egyre inkább az atonalitás és a dekonstrukció felé halad: bizonyos zenei hangforrásokat megfoszt eredeti formájuktól vagy jelentésüktől, hogy új esztétikai kontextusba helyezze őket. Az esten két hazai előadó, Magamura és CT Kidobó is fellép.


A figyelmetekbe ajánljuk