jelenet a Napszálltából

Ha a március 15-i hosszú hétvégét az aktív feltöltődés mellett filmezéssel töltenéd, mindenképp nézz szét a hazai alkotások között! Ehhez adunk támpontot ebben a listában: íme 4+1 lebilincselő és megindító, történelmi témákat feldolgozó magyar film.


​Napszállta

Nemes László második nagyjátékfilmje az Oscar-díjas Saul fia után három évvel, 2018-ban került a mozikba. A Napszállta 1913 nyarán, az első világháború előtti boldog békeidők utolsó napjaiban játszódik. Az Osztrák-Magyar Monarchia Budapestjére visszatérő Leiter Írisz (Jakab Juli) néhai szülei híres kalapszalonjában próbál munkát találni, ám az új tulajdonos hallani sem akar erről, és mindenáron igyekszik eltávolítani a fiatal nőt a városból. Írisz ezután nyomozásba kezd, és a város labirintusában egyre mélyebbre süllyedve fokozatosan felfedezi elveszett, sötét múltját.

​A vizsga

A 2011-ben bemutatott bűnügyi dráma Bergendy Péter második rendezése, és az 1956-os forradalom utóéletét mutatja be az ügynökvilágon keresztül. Az alkotók szűk, televíziós költségvetésből dolgoztak, és csak a húsznapos forgatás után derült ki, hogy a mozikba is eljuthat a film. A vizsga Nagy Zsolt és Kulka János főszereplésével egy addig nem látott, friss szemszögből ábrázolta a diktatúra működését, sikere pedig igazolta, hogy a hazai közönség fogékony az igényes történelmi filmekre. Ennek köszönhetően a következő években olyan alkotások jöhettek létre, mint a Trezor vagy A berni követ, a film pedig folytatást is kapott, amely 2022-ben jelent meg A játszma címmel.

​A berni követ

A berni követ egy 2014-ben bemutatott, valós történelmi eseményeken alapuló, de részben fikciós thriller Szász Attila rendezésében. A film egy néhány órás, tényleg megtörtént túszdráma története, amely 1958-ban zajlott a svájci főváros, Bern magyar nagykövetségén. AKulka János, Kádas József és Szabó Kimmel Tamás főszereplésével készült alkotás a sötétebb hangvételű magyar történelmi filmek sorát erősíti.

​Anyám és más futóbolondok a családból

A 2015-ben bemutatott filmet Fekete Ibolya írta és rendezte, a főbb szerepekben pedig többek között Ónodi Eszter és Básti Juli tűnik fel. A cselekmény központi alakja a kilencvenkét éves Anya, aki a film kezdetén élete során huszonhetedszer is elköltözik – lánya szomszédjába, akit időskori demenciája miatt már nem igazán ismer meg. Kettejük elbeszéléséből, archív felvételek felhasználásával ismerjük meg a 20. század viharos történelmét és a család hányattatott sorsát.

​+1: Föltámadott a tenger

Az 1953-ban bemutatott, kétrészes játékfilmet Nádasdy Kálmán és Ranódy László rendezte, és az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeit dolgozza fel a forradalom kitörésétől egészen a nagyszebeni győzelemig. A nagyszabású film munkálatai három évig tartottak, a kilenc hónapig tartó forgatás pedig kétszáz színésszel és háromezer statisztával zajlott, és több mint hétmillió forintba került, szóval saját korában igazi szuperprodukciónak számított.

A figyelmetekbe ajánljuk