egy üres moziterem

Bár a legjobb filmnek vagy a legjobb főszereplőnek járó Oscar-díjakat nem igazán szoktuk elfelejteni, hajlamosak vagyunk átsiklani a kevésbé fontos kategóriák győztesei felett – pedig hivatalosan ezek is Oscar-díjas filmnek minősülnek. Most mutatunk 4 olyan alkotást, amiről csak kevesen tudják, hogy annak idején bezsebelt egy aranyszobrot.


​Legendás állatok és megfigyelésük (2016)

Bár az eredeti Harry Potter-filmek minden idők lekedveltebb alkotásai közé tartoznak, egészen megdöbbentő módon a nyolc rész közül egyik sem nyert egyetlen Oscar-díjat sem. Pedig esélyük bőven lett volna erre, hiszen, ahogy a Screen Rant is kiemeli, a filmeket összesen tizenkétszer jelölték valamilyen kategóriában – más kérdés, hogy ez a szám utólag méltatlanul alacsonynak tűnik, főleg, ha figyelembe vesszük a sorozat kulturális jelentőségét.

Ennél talán csak az meglepőbb, hogy a Legendás állatok című spin-off sorozatnak az első résszel egyből összejött az, ami a Harry Potternek nem:

A Legendás állatok és megfigyelésük a legjobb díszlet kategóriájában alulmaradt, a legjobb jelmeztervezésért járó aranyszobrot viszont elnyerte.

​Men in Black – Sötét zsaruk (1997)

Bár a Harry Potternél talán kevésbé ismert franchise-ról van szó, a Men in Black-filmek is elég komoly közönségkedvencnek számítanak. Főleg a kiemelkedően jól sikerült és szórakoztató első részt szeretik igazán sokan, ami Will Smith karrierjének is hatalmas lökést adott.

Az 1997-es film ennek ellenére mégiscsak egy klasszikus akcióvígjáték, ez a műfaj pedig notóriusan az egyik legesélytelenebbnek számít bármilyen Oscar-kategóriában. Épp emiatt valószínűleg nem sokan tudnak róla, hogy az első Men in Blacket három Oscarra is jelölték: a legjobb művészeti rendezésért és a legjobb eredeti filmzenéért járó díjat nem kapta meg, a legjobb smink kategóriájában viszont győzedelmeskedett.

​Suicide Squad – Öngyilkos osztag (2016)

Bár a Marvel örök vetélytársa, a DC nehezen tudta megközelíteni a Bosszúállókért is felelős stúdió elismertségét, egy dologban sikerült megelőznie a sikeresebb franchise-ot. Mindez teljesen váratlanul történt, amikor 2016-ban a Suicide Squad Oscar-díjat kapott a legjobb smink és frizura kategóriájában.

A döntésre ma már valószínűleg nem sokan emlékeznek, akkor viszont elég nagy médiavisszhangot kapott: egyrészt azért, mert végül nem a kategória abszolút esélyesének számító Star Trek Beyond nyert, másrészt pedig, mert a Suicide Squad-ot mind a kritikusok, mind a nézők elég rosszul sikerült alkotásnak tartották.

​Ex Machina (2014)

A listán szereplő többi filmmel ellentétben az Ex Machina nem annyira széles körben ismert, nem számít hatalmas kereskedelmi sikernek, továbbá nem része valamilyen népszerű filmsorozatnak. Ennek ellenére elég nagy kritikai elismerés övezi, az Oscar-díjáról viszont valószínűleg még mindig csak kevesen tudnak.

A ma már kultikusnak számító sci-fi a legjobb vizuális effektekért járó Oscart nyerte el egy olyan évben, amikor a Star Wars: Az ébredő Erő, a Mad Max: Fury Road és a Mentőexpedíció is ott volt a jelöltek között. Az Alicia Vikander által megformált Ava nevű mesterséges intelligencia bemutatására használt speciális effektek egészen figyelemre méltóak voltak, és a mai napig újszerűen hatnak. A filmet a legjobb eredeti forgatókönyvért járó díjra is jelölték, de ott végül a Spotlight: Egy nyomozás részletei nyert.

A figyelmetekbe ajánljuk