Nagy Ervin és Walter Lili a Drakulics elvtárs című magyar filmben

Szakítva azonban a hagyományokkal, idén nem klasszikusokat, hanem a magyar filmgyártás legfiatalabb sikerfilmjeit mutatjuk be. Jöjjön a három legjobban sikerült hazai mozi az elmúlt évekből!


X – A rendszerből törölve

2018-ban mutatták be Ujj Mészáros Károly krimijét, melynek főszereplője nem más volt, mint a rendező állandó társa és egyben felesége, Balsai Móni. Különös hangulattal rendelkezik az X – A rendszerből törölve. Ujj Mészáros tökéletesen megteremtette azt – az amúgy általában csak hollywoodi filmekre jellemző – atmoszférát, amely képes a legelején beszippantania a nézőt, majd a film végéig meg is tartani őt. A film középpontjában a Balsai által megformált rendőrnő, Éva áll, akinek saját belső démonjai mellett egy sorozatgyilkossal is meg kell küzdenie.

A Viszkis

A magyar kriminalisztika egyik legismertebb bűnelkövetőjének története, melynek rendezője Antal Nimród, főszereplője pedig Szalay Bence volt. A 2017-ben bemutatott akciófilm elkészültében az eredeti „Viszkis rabló", Ambrus Attila is részt vett, sőt egy jelenet erejéig még színészként is megmutatta tehetségét.

A Viszkis egyértelműen az év egyik közönségsikere volt a bemutatást követő évben: Magyarországon közel 400 ezren látták.

Drakulics elvtárs

Ha van népszerű téma a magyar filmgyártásban, az egyértelműen a szocializmus. Szeretünk nosztalgiázni, erre pedig tökéletes példa a 2019-ben bemutatott Drakulics elvtárs. A filmet Bodzsár Márk rendezte, főszereplői pedig Nagy Zsolt és Walters Lili voltak. A film 1972-ben játszódik, amikor az Egyesült Államokból hazatér Fábián Béla, aki azonban az elmúlt évtizedekben mintha semmit nem öregedett volna. Vajon mitől? A Drakulics elvtársat több kategóriában is jelölték a Magyar Filmkritikusok díjátadóján, melyek közül kettőt tudtak szoborra váltani: Kerekes Éva a legjobb női epizódalakítás, Nagy Ervin pedig a legjobb férfi epizódalakítás díját.

A figyelmetekbe ajánljuk