hulló sárgásan világító fények a fekete sötét sötétségben
műveltfilmkisfilmrövidfilmdíjnyertes filmdíjnyertes kisfilmdíjnyertes rövidfilmmagyar filmmagyar kisfilmmagyar rövidfilmdíjnyertes magyar filmdíjnyertes magyar kisfilmdíjnyertes magyar rövidfilmnemzetközi filmfesztiválnemzetközi filmfesztiváloktaroltarolttarolásart of pollutiona szennyezés művészetevideóyoutubevimeoyoutube.comvimeo.comradisics milánradisics milán art of pollutionradisics milán a szennyezés művészeteradisics milán kisfilmradisics milán díjnyertes kisfilmradisics milán díjnyertes kisfilmjeradisics milán kisfilmjelégi felvételeklégi felvétel2020 február2020februárhazai fotóstermészetfotósszakmai fődíjdíjdíjazásnational geographicgödöllői természetfilm fesztiváldíjazottdíjazottakgödöllői természetfilm fesztivál díjazottakgödöllői természetfilm fesztivál 2020gödöllői természetfilm fesztivál 2020 díjazottakbarcelonai filmfesztiválindie shortfesztiválfilmfesztiváloscargolden globeoscar-díjgolden globe-díjalkotóművészművészetalkotásfilmművészetrendezőipari túltermeléskörnyezetszennyezéslégszennyezésvízszennyezéspályafutásfotós pályafutásfotómunkafotómunkáshulladéklerakókzagytározóbányahulladéklerakó bányatermészetszennyezésipari szennyezésgyártásgyári hulladékgyári hulladékokkörnyezet megóvásakörnyezetvédelemagungkalmus feliciancsellócsellóművészmagyar csellistacsellistamagyar csellóművészkalmus felician csellóművészkalmus felician csellistazenezenei aláfestésgyönyörűkáprázatoselképesztőelborzasztóelszomorítóbarbárbarbárságrongáláskaliforniaamerikausaegyesült államokamerikai egyesült államokamerikai filmfesztiválamerikai filmfesztiválokmelléktermékmelléktermékekfotóprojektsorozatfotósorozatwater.shapes.earthfeminafemina.hu

Ez a magyar rövidfilm tarolt a nemzetközi filmfesztiválokon

Légi felvételeken keresztül, egyedi perspektívából, absztrakt módon mutat be különböző szennyezett európai területeket közel négy perces kisfilmjében Radisics Milán. Az Art of Pollution (A szennyezés művészete) összesen tizenkét nemzetközi filmfesztiválon nyert díjat 2020-ban.


Az ismert hazai fotós tavaly februárban debütált filmjével, amely első, szakmai fődíját szeptember 15-én, a Gödöllői Természetfilm Fesztiválon nyerte el.

Ezt követően beindult a szekér, és Radisics bezsebelhette többek között a Barcelonai Filmfesztivál, a szöuli Indie Short Awards, a Berlin Flash filmfesztivál, illetve több amerikai rendezvény, köztük a Delaware-i Nature Without Bordersen, a Best Shorts Competition, az Indie Short Fest, és az Independent Short Awards különböző díjait. Emellett vetítési programba is választották több fesztiválon, amelyek között megtalálhatóak az Oscar, vagy a Golden Globe előszobáinak tartott események.

„Óriási megtisztelés, hogy első filmesként ennyi elismerést kapott a rövidfilmem, de az az igazi öröm számomra, hogy ily módon sok emberhez eljut az üzenet, hogy mindannyiunknak változtatni kell az életmódunkon, méghozzá nagyon-nagyon gyorsan"

– nyilatkozta az alkotó.

A film tematikájában Radisics teljességgel hű a területéhez: a mindennapokban ugyanis a National Geographic természetfotósaként dolgozik, pályafutása során pedig többször is díjazták fotómunkáit, köztük egy szennyezésről készült tavalyi sorozatot. Ehhez hasonlóan kisfilmjében is olyan zagytározókat, bányákat és hulladéklerakókat mutat be, amelyek a megnövekedett igények és az ipari túltermelés eredményei.

A gyártások során létrejövő rengeteg melléktermék és hulladék elképesztő mértékben szennyezi a bolygónkat, az érintett területek bemutatásával az alkotó pedig rávilágít, hogy mennyire nem figyelünk oda a környezetünk megóvására. A légi felvételeken olyan helyeket láthatunk, amelyeket a legtöbben nem is ismerünk, mégis, barbár módon pusztítjuk azokat. A helyszínek ábrázolásban mégis óriási kettősség rejlik: a különböző színekben tündöklő területek egyszerre nyújtanak elképesztően gyönyörű, ám borzalmasan elkeserítő látványt. A felvételek hangulatát fokozza Kalmus Felician magyar csellóművész képi világgal tökéletesen rezonáló Agung című zenéje.

A kisfilm egyébként a művész Water.Shapes.Earth nevű fotóprojektének első fejezetéhez kapcsolódik. Radisics azóta két újabb filmen dolgozik.

via Femina.hu

A figyelmetekbe ajánljuk