Jakab Juli a Napszállta című Nemes Jeles László-filmben

Bátran kijelenthetjük, hogy az elmúlt években a magyar filmgyártás egyik aranykorát éljük. Számos alkalommal lehettünk büszkék művészeinkre a legnagyobb, nemzetközi filmes díjátadókon, és a legnépszerűbb streamingszolgáltatókon is folyamatosan nő a hazai filmek listája. Pontosan ezért, ebben a cikkünkben öt olyan kiváló magyar filmet mutatunk be, amit akár a Netflixen is megtalálsz.​Testről és lélekről

Mária és Endre hosszú ideje találkozgatnak egymással éjjelente – egészen pontosan álmukban, ahol szarvaspárként élik meg addig be nem teljesült szerelmüket. A valóságban azonban semmi sem ennyire egyszerű, a két főszereplőnek meg kell tanulnia kezelni egymást, ahogy azt is, hogy a szerelem néha fájdalommal jár.

Enyedi Ildikó filmje 2017-ben sorra zsebelte a legnagyobb kontinentális filmfesztiválok jelöléseit, melyek közül többet meg is nyert. A rendezőé lett a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Arany Medve-díja, illetve Borbély Alexandrát választották meg a legjobb európai színésznőnek az Európai Filmdíjon.

A Testről és lélekről továbbá bezsebelt Oscar-jelölést is, a mozi ugyanis bekerült az öt legjobb idegen nyelvű film közé.

Liza, a rókatündér

Ujj Mészáros Károly 2015-ben bemutatott romantikus vígjátéka a japán mitológia egyik legérdekesebb alakját vette alapul – természetesen némi magyarosított csavarral. Liza (Balsai Móni) már tizenkét éve gondoskodik a japán nagykövet özvegyéről. Élete rettentően egyhangú, ám mindez teljesen megváltozik, amikor születésnapján végre kimenőt kap, a lány ugyanis elhatározza, hogy megtalálja élete szerelmét. Egyetlen gond van csak: szinte minden alkalommal valami tragédia történik éppen aktuális kiszemeltjével.

Végül a japán slágerénekes, Tomy Tani szellemének segítségével rájön, hogy valószínűleg ő is egy elátkozott rókatündér.

A filmet – számos jelölést és díjat megszerezve – több nemzetközi filmfesztiválon is bemutatták.

Saul fia

Szörnyű feladatot kaptak a sonderkommandósok a náci koncentrációs táborokba: nekik kellett a gázkamrába terelni a halálraítélteket, majd a holttesteket a krematóriumba vinni, végül pedig a termet kitakarítani, ahova hamarosan újabb transzport érkezett.

Az Auschwitz-Birkenauban szintén sonderkommandósként dolgozó Saul Ausländer (Röhrig Géza) egyik nap a holttestek között felfedezi saját fiát. A férfi elhatározza, hogy kicsempészi gyermeke testét a krematóriumból, keres egy rabbit és tisztességes módon temeti el.

Nemes Jeles Lászlónak 2015-ben nem csak cannes-i filmfesztivál nagydíját sikerült elnyernie, de övé lett a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Golden Globe-, valamint Oscar-díj is. Előbbire korábban sosem volt példa, utóbbira pedig – Szabó László 1980-ban bemutatott Mephistója után – 34 évet kellett várnunk.

Napszállta

Nemes Jeles 3 évvel a Saul fia sikere után mutatta be Napszállta című filmdrámáját, mely 1913 nyarán, az első világháborút megelőző boldog békeidők utolsó napjaiban játszódik. A történet középpontjában a Jakab Juli által megformált Leiter Íriszt találjuk.

A fiatal lány egész gyermekkorát egy árvaházban töltötte, most azonban felutazott Budapestre, hogy ott munkát vállaljon néhai szülei népszerű kalapszalonjában – nagy kár, hogy a mostani tulajdonos teljesen elzárkózik ettől.

Egy éjjel azonban felkeresi őt egy férfi, aki bátyja, Leiter Kálmán iránt érdeklődik. A lány ekkor tudja meg, hogy van egy testvére.

Bár a Napszállta nem tudta megismételni Nemes Jeles előző filmjének diadalmenetét, így is meghívást kapott több nemzetközi filmfesztiválra. Bemutatták többek között a Velencei, valamint a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválokon is.

Pieces of a Woman

Mundruczó Kornél filmdrámája egy tragikusan végződő otthonszülés traumáját mutatja be. A Vanessa Kirby által megformált Martha teljesen elszigetelődik férjétől (Shia LaBeouf), valamint családja többi tagjától, miután gyermekének születése halállal végződik.

A film egyik producere nem más volt, mint Martin Scorsese, Kirbyt pedig játékéért legjobb színésznőnek jelölték a 2021-es Golden Globe-, és Oscar-gálán.

Mundruczó Kornéllal készült interjúnk erre a linkre kattintva olvasható el.

A figyelmetekbe ajánljuk