4 menő lakberendezési stílus, ha picit felújítanád a lakásod

4 menő lakberendezési stílus, ha picit felújítanád a lakásod

Amikor berendezzük az otthonunkat a népszerű lakberendezési stílusok közötti különbségek ismerete sokat számíthat a személyes ízlésének finomításában és a tökéletes szoba kialakításában. De melyek azok az irányzatok, amik hosszú évek óta töretlen népszerűségnek örvendenek?


Boho

Shutterstock

Legyen szó kávézókról, tengerparti bárokról vagy éttermekről, a boho megjelenés mindenütt jelen van, és az utóbbi években reneszánszát éli. A szó a bohém rövidítése, a 19. század eleji Franciaországból származik, és a csehországi romákra, illetve az ő szokatlannak vélt életmódjukra utalt. A lázadó művészek a 19. század végén átvették a kötetlen stílust, és esztétikai örökösei végül a '60-as és '70-es évek hippijei lettek, akik felvirágoztatták a stílus számos jellegzetes elemét.

Ma a boho és az eklektikus egy olyan sokoldalú lakberendezési stílusra utal, ahol szinte minden megengedett.

Az új bútorok keveredhetnek vintage bolhapiaci darabokkal, és az sem baj, ha egy nagy asztal körül hat különböző szék áll. A dekorációt tekintve a hangsúly a kezeletlen természetes anyagokon, például a fán és a rattanon, valamint az olyan hívogató anyagokon van, mint a pamu és a vászon (gyakran bézs, barna és olíva színben). A kiegészítő darabok általában élénk sárga vagy kék színeket, merész mintákat, vad rojtokat vagy káprázatos hímzéseket tartalmaznak.. A batikolás, a makramé és más egyszerű kézműves tárgyak szintén gyakoriak, és remek lehetőséget kínálnak az otthoni barkácsolásra, például függőágyak, falikárpitok vagy függőkosarak készítésére. A boho stílus mindenekelőtt személyes és egyéni.

Ez is érdekelhet:Így éltünk akkor: betekintés az 1970-es évek lakásaiba

Japandi

Shutterstock

Ahogy a neve is sugallja, a japandi lakberendezési trend a japán és a skandináv dizájnelemek kombinációja. A Japandi két olyan kultúrát ötvöz, amelyek a nagy távolság ellenére egy fontos közös vonáson osztoznak: a természet szeretetén.

A belsőépítészetben ez a különleges kapcsolat nagyrészt az olyan anyagok használatában tükröződik, mint a természetes kő, a papír és a fa.

A nagy különbség a tiszta scandi megjelenéshez képest az, hogy ezek a terek gyakran használnak sötétebb, gazdagabb színpalettát. Általában a japán hatás lehetővé teszi az olyan tónusok szélesebb körű használatát, mint a fekete, a sötétzöld, a terrakotta és a padlizsán. Egy másik adaptáció a feng shui elvek bevezetése, amelyek ugyan kínai eredetűek, de gyakran beépülnek a japán lakberendezésbe.

Mediterrán

A mediterrán vidék a nyugodt, rusztikus és barátságos hangulatáról népszerű. Azok számára, akik kevésbé napsütéses helyen élnek, és nem szeretnének lemondani a nyugalomról és a tengerparti érzésről, tökéletes megoldás, ha a mediterrán stílust választják.

Ebben az irányzatban a világos színek, a földszínek és a meleg árnyalatok keverednek. Egészen pontosan a fehér, a bézs, a mélyzöld és terrakotta, amit olykor az okker, narancs és azúrkék egészít ki.

A legnépszerűbb anyagok közé tartozik az agyag, a rafia és a vászon, valamint az olajfa vagy fenyőfa. A padlóra és a falakra egyaránt különösen alkalmasak a színes mozaikcsempék vagy a kézzel készített agyagcsempék. És persze nem érdemes kihagyni a színes kerámiaedényeket és mediterrán növényeket, valamint fűszernövényeket, amelyek nemcsak remek hangulatot varázsolnak otthonunkba, hanem a főzéshez is praktikusak.

Olvasd el ezt is! Így festett a lakásunk a Kádár-korszakban

Midcentury

Getty Images

Kevés évtized hozott létre annyi ikonikus dizájnelemet, mint az 1950-es és 60-as évek. Nem csoda, hogy a midcentury stílus még ma is őrülten népszerű.

Itt hangsúlyt kapnak a különleges fotelek, amin az olyan anyagok, mint fa és a bőr találkoznak, buja, organikus formákkal. Szintén a 60-as évekre jellemzőek a pazar, texturált szövetek, mint a bársony, a kordbársony és a bouclé. Színekben pedig a fenyőzöld, merész tengerészkék és a lila kap nagyobb hansúlyt.

A figyelmetekbe ajánljuk