Hogyan érezzük kényelmesen magunkat egy kis lakásban?

Kis élőhelyek már több ezer éve léteztek. A jurtától elkezdve a japán kapszulahotelekig mindenütt jelen vannak a világon és egyre népszerűbbek. Vajon mi olyan jó bennük?


Hazánkban nem olyan gyakoriak az olyan kis lakások, mint Tokióban vagy Oszakában. Japánban ugyanis az sem ritka, hogy 8 négyzetméteren élnek emberek, sőt, a Quiquri apartmanok 4.64 négyzetméteresek. Ez azért alakulhatott így, mert viszonylag kis területre jut rengeteg ember a nagyvárosokban, melyekben gyorsan ment végbe az urbanizáció, tehát a népességsűrűsödés. A 60-as és 70-es évek óta emiatt a szigetországban elterjedtek az apró lakások, mi több, kapszulahoteleket is üzemeltetnek.

A világon máshol is találkozhatunk apró otthonokkal. Az olcsó és környezetkímélő fenntartás miatt ugyanis egyre többen választanak apró lakásokat, házakat lakhatásként. Egy 2014-es felmérés szerint a miniházak lakói közül 78 százalékuk tulajdonos is. Ezek alapján sokkal könnyebb megvenni vagy építeni egy kis házat.

Az apró otthonok a kora telepesek idején bukkantak elő, ekkor ugyanis már léteztek kunyhók, sátrak, igluk és wigwamok. A sziúkat, az inuitokat és a szamoaiakat tekintették a kis otthonok legkorábbi létrehozóinak. Ám ugyanilyen történelmi jelentőségű a jurta is, melyet Mongóliában hoztak létre Krisztus előtt 1000 évvel, és melyben a honfoglalás kori magyar őseink is éltek.

Az apró otthon kreativitást növelő hatását a 19. században Henry David Thoreau fejtegette írásaiban. Thoreau leghíresebb könyve, a Walden az egyszerű körülmények közötti élésről szól többek között. A híres író ugyanis magának építette 14 négyzetméteres kunyhóját, melyben éldegélt a Walden-tó közelében.

Kimentem a vadonba, mert tudatosan akartam élni."

─ mondja Thoureau. Gondolataiból kivehető, hogy az apró házakban való élés gyökeresen összekapcsolódik a tudatos és minimalista életvitellel, melyek szintén egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek napjainkban.

A jurtát Mongóliában hoztak létre Krisztus előtt 1000 évvel.

Wikimedia Commons

A kis élettér, mint trend az 1970-es évektől létezik. Fogalomként az 1990-as években kezdte el először használni az építészetben az apró lakás kifejezést (tiny home) Andrea Zittel. 2002-ben továbbá megalakult a Small House Society mozgalom, társadalom is, amely egyre több követőt vonz.

Mi olyan jó a kis terekben és hogyan rendezzünk be kényelmesen egy apró otthont? A kis terek fenntarthatóak, olcsóak és környezetkímélőek. A minimalizmus, egyszerű életmód hívei pedig nem igényelnek nagyobb tereket a kevés használati cikk miatt. Ám az is előfordulhat, hogy az anyagiak miatt szorulunk rá egy kis élőhelyre való berendezkedésre. Barty Phillips Kis lakás, nagy kényelemcímű könyvében megpróbálja feltárni, hogyan is érezhetjük igazán jól magunkat egy apró légtérben.

Először is, mérjük fel az igényeinket. Mire van szükségünk és mire nem? Ebben szerepet játszik az is, hogy kivel lakunk. A tárgyakon, ruhákon, használati cikkeken kívül mérjük fel azt is, hogy milyen stílust preferálunk, hogy tudunk-e rendet tartani és hogy mennyit tartózkodunk otthon.

Ha sok időt töltünk otthon, fontos a tér kinyitása Phillips szerint. Ez történhet világos színekkel vagy tükrökkel. Az otthon dolgozóknak kell egy munka- vagy tanulósarok is, ami el kell különüljön a lakás többi részétől. Emellett lényeges a kényelmes ülőhelyek kialakítása. Ahhoz, hogy igazán otthon érezzük magunkat, kell egy jó fotel vagy kanapé. Ha egész nap távol vagyunk, az a fontos, hogy kellemes helyre érjünk haza, így a munkafelület kialakításán kívül hasonló szempontok érvényesek. Amennyiben csak este tartózkodunk otthon, használhatunk sötét színeket is a lakásban.

Az apró élettérben fontos elkülöníteni a különböző funkciójú helyeket ─ ne folyjon egybe a szórakozás a pihenéssel vagy a munkával és fordítva. Ehhez nagy segítségünkre lehet a minimalista stílus, ami tudatos tervezést és kevés tárgy használatát jelenti, ezek segítségével könnyen elkülöníthetünk tereket. Ezek a helységek stílusban ne térjenek nagyon el egymástól.

A kis lakásokban emellett törekedni kell a többfunkciós felhasználásra és a hely kiaknázására. Ha lehetséges, építsünk galériát, ide kerülhet a hálószoba például. A bútorok legyenek helytakarékosak, ilyenek az összecsukható vagy bővíthető asztalok, keskeny szekrények és ülőhelyként is használható ágyak. Az apró házakban fontosak továbbá a meleg fények és világos terek.

Legyünk rendszerezettek! A kis lakásban sajnos hamar keletkezhet nagy zűrzavar, ezért érdemes átlátható rendben tartani mindent. Ebben kiemelten hasznos lehet a szelektálás és tárolás. Segítségünkre lehetnek a kosarak, tárolódobozok. Marie Kondo módszerét is megismerhetjük, ami annyira elhíresült Amerikában, hogy tévéműsor is készült belőle.

Összességében elmondható, hogy egy apró lakásban is élhetünk kényelmesen, ha tudatosan megtervezzük, hogyan is változtatjuk otthonunkká a teret.

Cikkünk megjelenését az EON támogatta.


Related Articles From Your Site
Related Articles Around the Web
A figyelmetekbe ajánljuk