Egy szakértő szerint újabb botrány van kialakulóban a brit királyi család körül

Egy szakértő szerint újabb botrány van kialakulóban a brit királyi család körül

Mi jöhet még?


A szakértők szerint egy újabb királyi botrány árnyékolhatja be Erzsébet királynő platina jubileumát – és ez kivételesen nem András herceggel kapcsolatos, akinek közelgő pere nagyjából 12 millió fontba, azaz több mint 5 milliárd forintba kerül majd a királyi családnak.

commons.wikimedia.org

Most inkább amiatt aggódnak, hogy Károly herceg „cash for honours" botránya elveszi a figyelmet a királynő nagy napjáról. Tavaly a rendőrség ugyanis vizsgálatot indított a herceg egyik jótékonysági szervezete ellen, mivel különböző feltételezések szerint készpénzt fogadott el kitüntetésekért cserébe. A szaúdi milliárdos, Mahfouz Marei Mubarak bin Mahfouz még 2016-ban kapott CBE-kitüntetést a Buckingham-palotában. A királyi képviselők azonban mindig is cáfolták a kitüntetésekért készpénzért cserébe kötött üzletről szóló pletykákat, és megerősítették, hogy Károly herceg teljes mértékben együttműködik a rendőrséggel.

De miért nyugtalanítóbb ez az ügy? Röviden azért, mert az András-kiegyezéssel kapcsolatban bírósági úton lehetne eljárni, míg Károly balhéja a rendőrségre tartozik. Ráadásul ez a botrány a közvetlen trónörökösről szól, a nyomozás pedig hónapokig is eltarthat.

És azt se felejtsük el, hogy a korona nem száll át automatikusan Károly hercegre. A Titkos Tanácsnak ki kell adnia egy nyilatkozatot, amely felkéri az új uralkodót a trónra. A szöveg pedig így hangzik:

Egy hangon, egy lélekkel és egy szívvel.

Tehát ha csak egy ember a tanácsban nemet mond az egész dráma miatt, akkor ki tudja, mi történik. Lehet, hogy Vilmos lesz a király?

(Marie Claire)

A figyelmetekbe ajánljuk