​Matthew McConaughey oscar
Getty Images

Inkább köszönték volna csak meg: minden idők legkínosabb Oscar-beszédei

Az Oscar-gálák általában unalmas köszönőbeszédek tömkelegéből áll, amiben a nyertesek drámai hangon mondanak köszönetet mindenkinek, a végén pedig remélik, hogy nem hagytak ki senkit. Voltak azonban ennél jóval kínosabb jelenetek is.

Sam Smith –  Writing’s On the Wall

Sam Smith beszéde nagy port kavart, amikor 2016-ban átvette a Writing’s On the Wall című főcímdalért az Oscar-díját, amelyet Jimmy Napes-szel közösen írtak a Spectre – A Fantom visszatér című filmhez.

Smith, később elismerte, hogy részegek voltak, amikor azt a téves állítást tették, hogy „korábban még soha egyetlen nyíltan meleg férfi sem nyert Oscart", majd az LMBTQ-közösségnek ajánlotta a díjat.

Smith később azt mondta, félreértelmezte az egyik újságíró állítását, aki kifejezetten a színészi kategóriákra utalt.

Ugyanis a beszédben elhangzott kijelentés hülyeség: a legjobb dal kategóriában Elton John és Stephen Sondheim is győzött már, ahogy Dustin Lance Black forgatókönyvíró is, aki 2009-ben a Milk című filmért a legjobb eredeti forgatókönyvért járó Oscar-díjat nyerte el – mindhárman nyíltan vállalták melegségüket.

​Melissa Leo – A harcos

Melissa Leo 50 évesen, 2010-ben a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat vihette haza. A színésznő személyesen finanszírozta az Oscar-kampányához szükséges hollywoodi kereskedelmi hirdetéseket, hogy biztosan ő kapja meg a díjat A harcosban nyújtott alakításáért.

A kampánynak is köszönhetően végül Leo vette át a szobrot, aki a köszönőbeszédében először flörtölt a szobrot átadó, akkor 80 fölött lévő Kirk Douglas-szel, majd modorosan, kínosan és ellenszenvesen hálálkodott az Akadémiának a díjért. A végén még egy „fuckingot" is elereszt, a beszéd végén pedig Douglas sétapálcájával görnyedten távozott.

Ez is érdekelhet: Ezek voltak az Oscar történetének leghosszabb beszédei

​Matthew McConaughey – Mielőtt meghaltam

Matthew McConaughey a 2014-ben bemutatott Mielőtt meghaltam című filmjével hagyta maga mögött a könnyed romantikus vígjátékokat, és került be az A-listás színészek közé. Az alakításáért meg is kapta a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat, amit először Istennek köszönt meg, majd hőséről kezdett el beszélni, egy olyan személyről, akit „üldöznie kell”.

Mint kiderült, McConaughey magáról beszélt tíz év múlva. A színész szokásos, „jól van, jól van, jól van” kiszólása sem volt elég ahhoz, hogy felrázza a kissé lefagyott közönséget, akik megilletődtek az egocentrikus beszéden.

Roberto Benigni –  Az élet szép

Roberto Benigni olasz temperamentuma jócskán elüt a Hollywoodban megszokott kimértségtől.

Ez meg is látszott 1999-ben, amikor átvette a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat az Élet cím szímű filmeben nyújtott alakításáért, kiütve ezzel Tom Hankst, akit a Ryan közlegény megmentéséért jelöltek ugyanebben az évben.

A színész a díját szorongatva végig üvöltözött, megindultságában keverte az angolt az olasszal, és nem győzte hangsúlyozni mennyire szeret mindenkit. Ugyan nem anyanyelve az angol, de mégis nehéz megmagyarázni azokat a kevert kifejezéseket, amiket használt.

Ilyen volt például a „szeretnék én lenni Jupiter, elrabolni mindenkit, lefektetni az égboltra, és szeretkezni mindenkivel" mondata is.

Jack Palance – Irány Colorado!

Jack Palance 73 éves volt, amikor 1992-ben átvette a legjobb férfi mellékszereplő díját. Miután megjegyezte a producerek aggodalmát az életkorával kapcsolatban, a földre rogyott, és egykezes fekvőtámaszokat kezdett el csinálni. A tömeg ugyan éljenzett, a színész elég nevetségesen nézett ki.

Becsületére legyen mondva, hogy Palance ezután több mint egy évtizedig színészkedett még.

Olvasd el ezt is! 6 felejthetetlen popkultúrális pillanat az elmúlt 30 évből

Will Smith – Richard király

Ki ne emlékezne a tavalyi Oscar-gála és talán minden idők egyik legbotrányosabb hollywoodi pillanatára? Will Smith egy óriási pofont adott le a feleségén poénkodó Chris Rocknak, azonnal emlékezetessé téve az addig igencsak unalmas gálát.

Kicsivel később a pofon után Smith már az Oscar-díját vette át, és azzal kezdte a beszédét, hogy Richard Williams is olyan ember, aki szenvedélyesen megvédi a családját.

Megemlítette azt is, hogy Denzel Washington a díjátadás előtt azt mondta neki, ha megnyeri a díjat, vigyázzon:

Az ördög akkor jön el érted, amikor a legmagasabban vagy.

A beszéd végén még utalt a pofonra is, amit akkor azzal indokolt, hogy „a szeretet rávesz, hogy őrült dolgokat csinálj”, végül elbúcsúzáskor reményeit fejezte ki, hogy meghívják még a gálára.

Azóta természetesen Smith többször is bocsánatot kért, viszont 10 évre kitiltották az Oscar-gáláról.


A figyelmetekbe ajánljuk