janis joplin énekel

80 éve született Janis Joplin – 8 érdekesség a blues királynőjéről

Ma lenne 80 éves Janis Joplin, minden idők legnagyobb bluesénekesnője, aki saját jeligéjéhez méltón élte életét: „élj gyorsan, szeress hevesen, halj meg fiatalon” – a hatvanas évek ikonja huszonhét éves volt, amikor drogtúladagolásban életét vesztette.


Az életmentő blues

Tiniként Joplin – akárcsak számtalan művész – igazi kívülálló volt. Pattanásai és túlsúlya miatt társai folyamatosan csúfolták. Később pedig egy csapat helyi fiúval kezdett lógni, akikkel felfedezték az olyan folk és blues előadókat, mint Bessie Smith, Lead Belly és Odetta. Egyik este egy buliban viccből elkezdte Odettát utánozni, és felfedeze azt az erőt hangjában, amiről nem is tudta, hogy rendelkezik.

Ez is érdekelhet: Miért utálta Janis Joplin az európai közönséget?

Baljós gondolatok

A Texasi Egyetemen töltött rövid idő alatt, 1962-ben Joplin elkészítette legelső lemezfelvételét. Egy diáktársánál énekelte magnószalagra a What Good Can Drinkin' Do című dalát, ami egy igazán sokatmondó sorral zárul:

Nos, egész éjjel iszom, de másnap még mindig szomorú vagyok.

Első szólóalbumán feldolgozta a Bee Gees-t

Miután 1968-ban elhagyta a Big Brother and the Holding Company-t, Joplin szólóban kezdett dolgozni, majd az 1969-es I Got Dem Ol' Kozmic Blues Again Mama! albumával debütált. A legendás lemezen szerepel a To Love Somebody című dal, amelyet eredetileg a Bee Gees írt és vett fel.

Sírkövet vásárolt bálványának

Joplin soha nem felejtette el Bessie Smith hatását, akinek zenéje tinédzserként megváltoztatta az életét. 1970 augusztusában Joplin összefogott Juanita Greennel – aki egykor Smith házában dolgozott –, hogy sírkövet vásároljon a néhai blues nagyasszonyának addig jelöletlen sírjára. A sírfelirat pedig így szólt:

A világ legnagyobb bluesénekesnője soha nem fogja abbahagyni az éneklést."

Smith 1937-ben halt meg, körülbelül hat évvel Joplin születése előtt, így soha nem találkoztak. De Joplin sokszor hivatkozott magára úgy, mint Bessie reinkarnációja.

Életében csak egy igazi slágere volt

A posztumusz Me and Bobby McGee előtt Joplinnak csupán egyetlen Top 40-es slágere volt a Billboard Hot 100-as listáján, ami nem más, mint a Piece of My Heart, amelyet a Big Brother and the Holding Company adott ki 1968-ban. A kislemez a 12. helyig jutott, és hozzájárult ahhoz, hogy a Cheap Thrills című album – a Big Brotherrel közös második és egyben utolsó LP-je – a Billboard 200-as lista első helyére kerüljön.

Soha nem kapta meg a Mercedes-Benzét

1970. október 1-jén, az utolsó stúdiómunkája során Joplin felvette a "Mercedes Benz" című dalt, amely az amerikai fogyasztói társadalomról szóló ravasz kommentár. (Szövegminta: "Oh Lord, won't you buy me a Mercedes-Benz.") Ez lett az egyik jellegzetes dallama, és a 90-es évek közepén a Mercedes valóban felhasználta a dalt egy reklámban. A való életben Joplinnak sosem volt Mercedese, de volt egy nagyon szép járgánya: egy 1964-es Porsche, amelyet a roadie, Dave Richards festett pszichedelikus színekre.

27-esek klubja

Joplin 27 évesen halt meg, ami sajnálatos módón egy időben ijesztően gyakori volt a zenészek között. A városi legenda szerint 27 évesen többen halnak meg a híres zenészek közül, mint más életkorban.

Kevesebb mint egy hónappal Joplin túladagolása előtt Jimi Hendrix barbiturát hatása alatt fulladt meg. 1971 júliusában pedig a 60-as évek szupersztárja, Jim Morrison szívelégtelenségben. A 27-esek klubjába később Kurt Cobain és Amy Winehouse is belépett.

A figyelmetekbe ajánljuk