janis joplin énekel fekete fehér

Miért utálta Janis Joplin az európai közönséget?

Janis Joplin imádott koncertezni. Az Egyesült Államokban. Az öreg kontinensen ugyanis nem olyan fogadtatásban volt része, mint amire számított.


Egyszerűen fogalmazva, senki sem csinálta úgy, mint Janis Joplin, és már soha senki nem is fogja. Először a Big Brother and The Holding Company tagjaként, majd később a The Kozmic Blues Band nevű együttesével generációjának egyik legikonikusabb énekesnőjévé vált, hiszen különleges énekhangjával és magával ragadó, egyedi előadásaival lángra lobbantotta a világot. Bár karrierje rendkívül rövid volt, amit a blues királynője ez idő alatt elért, az továbbra is észbontó teljesítmény.

A konzervatív texasi kisvárosban, Port Arthurban született, de Joplin az ellenkulturális mozgalom egyik kulcsfigurájává vált.

A tehermentesebb élet és a hippi-álom laza eszméje után loholva San Franciscóba költözött, s a múlt blues-zenéjében találta meg a vigaszt. Korai fellépései közül sokat a letűnt generációk elfeledett énekeseinek szentelt.

Getty Images

De nem csak a zenéjéért imádták. Ragyogó, összetett személyiség is volt, aki állítólag mindenkit elbűvölt, akivel csak találkozott. Legalábbis ezt állítják a különféle anekdoták, amelyek a közeli hozzátartozóitól vagy interjúkból származnak. Vidám texasi kedélyét fanyar szellemesség és a világról alkotott mélyreható véleménye egészítette ki. Ám ettől függetlenül, Joplin sok olyan pillanatot is produkált, amelyek meglepték az embereket.

1969-ben, a Dick Cavett Show-ban való szereplése során Joplin sokakat megdöbbentett, még a mindig éles eszű Cavettet is, amikor az énekesnő elárula, mit gondol az európai közönségről. Akkoriban épp egy hosszú európai turnén volt túl, amelynek során az Egyesült Királyságban, valamint olyan nagyvárosokban járt, mint Párizs, Amszterdam és Stockholm.

Miután Joplin kiénekelte a lelkét is – ugyanis előadta a To Love Somebody című dalt –, a legendás műsor szokása szerint leült Cavett-tel beszélgetni. A műsorvezető pedig megkérdezte, hogy van, illetve hogy mivel múlatta az időt, mióta utoljára szerepelt a műsorban. Joplin a következőket mondta:

Dolgoztam. Európában voltunk, elmentem Európába, ott játszottam egy hónapig. Azt hiszem, halálra ijesztettem őket.

Arra a kérdésre pedig, hogy jól érezte-e magát, így válaszolt:

Nem, szörnyen éreztem magam.

Részletesebben kifejtve Joplin elárulta, hogy odaát senki sem lazul el igazán, és senki sem tombol. Cavett persze sejtette mit is jelenthet ez: „Igen, tudom, mire gondol" – mondta, majd Joplin rögtön közbevágott:

Ülnek és elemzik a munkád jelentését, és nem értékelik azt. Túlintellektualizálnak, agyalnak, túlságosan arányosítanak.

– fejezte be az énekesnő.

(faroutmagazine)

A figyelmetekbe ajánljuk