hippik

A hippimozgalom az 1960-as évek közepén az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában alakult ki ifjúsági mozgalomként, napjainkra pedig nincs olyan ember, aki ne ismerné őket. Egyedi megjelenésükkel és rebellis viselkedésükkel a 20.század egyik meghatározó szereplői voltak. Most pedig íme, néhány érdekes tény, amit eddig lehet nem ismertél!


A név

A "hippi" kifejezést először Herb Caan, a San Francisco Chronicle újságírója használta. A kifejezés pólós, farmeres, hosszú hajú fiatalok egy csoportjára utalt, akik a vietnami háború ellen tiltakoztak. A hippik sosem nevezték magukat így. Inkább finom és kedves embereknek hívták magukat.

Gyakran nevezték őket még virággyereknek, mert gyakran látták őket virágot viselni, és gyakran osztogattak virágot a tüntetéseken. Néhány hippi még a katonák fegyverébe is tett virágot.

Nem szívlelték őket

A hippimozgalom születése idején a média mindent megtett, hogy negatív színben tüntesse fel őket: szegénység, élet az utcán, drog túladagolás, tinédzserkori terhesség, és egy háborúellenes mozgalom, amely megosztja az országot.

Szex

A szex a hippik számára mindig is valami spontán és kötetlen dolog volt. Ha vonzódtak valakihez, és a körülmények megfelelőek voltak, akkor szexeltek. Ez bárhol megtörténhetett: egy fesztiválon, egy kisbuszban, az erdőben vagy bárhol máshol. A szabad szerelem különösen a kommunákban volt nyilvánvaló, ahol a szexet nyíltan megosztották egymással. A gátlástalan szerelmeskedésnek pedig megvoltak a hátulütői is, nemi betegségek és a tinédzserterhességek formájában.

Az a bizonyos „hippi-autó"

Pinterest / buzzfeed.com


A hippik tipikus autója egy kisbusz vagy Volkswagen busz volt, néha régi iskolabuszokat használtak, amelyeket egy tucat hippi otthonává alakítottak át. Az autókat élénk színekre és pszichedelikus mintákra festették, leggyakrabban virágokat, békeszimbólumokat, misztikus jelképeket vagy egyszerűen csak a tájat ábrázolták.

Étkezés

A legtöbb hippi vegetáriánus volt, mert hittek a szeretetben, a békében és minden lény iránti együttérzésben.

Hippik és a drog

Pinterest

A hippik tolerálták a drogokat. Minden nézeteltérésükkor a drogokkal kapcsolatban csak arra hivatkoztak, hogy szükséges és elégséges feltételei-e a tudatosság kitágulásához. Így rendszeresen marihuánát és többféle pszichedelikus szert fogyasztottak.

Sztárok is

A hippik közé olyan népszerű emberek tartoztak, mint Jimmie Hendrix, John Lennon és Steve Jobs.

Napjainkban

Pinterest

Jelenleg a hippi mozgalom nem annyira népszerű, de képviselői a világ számos országában megtalálhatók. A leghíresebb modern hippi közösségek San Franciscóban ("People's Park") és Christianiában (Dánia) vannak.

A figyelmetekbe ajánljuk