50 éve jelent meg Janis Joplin utolsó lemeze

1971. január 11-én adták ki Janis Joplin utolsó albumát a Pearlt, egészen pontosan három hónappal és egy héttel később, miután az énekesnő heroin túladagolásban életét vesztette Los Angeles-i otthonában.


1970. október elseje ugyanolyan napnak ígérkezett, mint a többi. Los Angeles-i napsütés, a hangmérnökök előkészülnek a felvételhez, a zenészek hangolnak és várnak, amíg a „főnök" be nem toppan. Egyszer csak nyílik az ajtó és megérkezik. Színes szalagokkal a hajában, cigaretta füsttel megérkezik ő: Janis Joplin. Beáll a stúdióba, de kíséret nélkül énekli fel a Mercedes Benz című dalát. Elénekli, majd kuncogva egyetlen szó hagyja el a száját:

Ennyi!

Tudva, hogy három nappal később életet vesztette az „ennyi" szócska hátborzongatóan hat. Valamint érdekes az is, hogy rendkívül fiatal, 27 éves kora ellenére végrendeletet írt: kevéske vagyonából, mindössze 2000 dollárból, akaratának megfelelően zenésztársai partit szerveztek emlékére és elitták az összes pénzét.

A posztumusz albuma egyébként az egyetlen, amelyet a Full Tilt Boogie Banddel rögzített, akik az utolsó fellépésein kísérték. A lemezen szerepelnek olyan dalok is, amik csak instrumentálisak, hiszen az énekszólamát már nem tudták felvenni Joplinnal. Ilyen például Nick Gravenites dala, a Buried Alive in the Blues (Élve a bluesba temetve) szerzeménye.

A Pearl az énekesnő halála ellenére óriási siker lett, a Billboard 200 lista első helyére került, és kilenc hétig tartotta a helyezését. Négyszeres platinalemez lett, és szerepel az 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyvben.

A figyelmetekbe ajánljuk