hunok serege
Fotó: Getty Images

Brutális tradíció segítségével növelték a hunok között az egységet

Mint sok ősi nép, úgy a hunok is kiváltságosoknak tartották magukat. Ennek jeléül pedig minden közülük valót elláttak egy közös jellel, amelyet életük végéig megmásíthatatlanul és büszkén magukon viseltek.


A hunok belső-ázsiai pásztorkodókból váltak európai fosztogatókká, nem mellesleg a Római Birodalom széthullását is elősegítették. Attila Isten ostoraként szerepel a történelemkönyvekben, számos legenda is kering népének vakmerő bátorságáról.

Ezt is olvasd el! Amikor a szerelem invitálta magához a kaszást − 5 botrányos haláleset a történelemből

Ennek az erős identitástudat lehetett az egyik oka, amelyet többek között egy igen bizarr gyakorlattal erősítettek meg.

A kisgyermekek fejét visszafordíthatatlan módon megjelölték, szó szerint megnyújtották. Testi jegyek alapján is el tudták tehát dönteni, hogy ki a barát és ki az ellenség.

Attila vezetésével az V. században a hunok magukba olvasztották a keletről érkező törzseket, idézi Ancient Origins cikkét a HelloMagyar. A megnyúlt koponyák számának növekedése nem kizárólag a többi hun érkezésének volt köszönhető, hanem annak, hogy az általuk uralt és helyben született gyermekek már ugyanezen a deformáción estek át.

Felmerül a kérdés, hogy miért engedték a gyermekek efajta megjelölését a különféle népek. A válasz egészen egyszerű: akkor jutottak élelemhez, ha csatlakoztak hunokhoz, így viszont azt identitásukat is magukra kellett ölteniük.

Ez is érdekelhet: Az éhhaláltól mentette népét? Ezért támadhatta meg Attila a rómaiakat

Ez pedig Attila sikerének egyik fő oka. A hunok fosztogató életmódjuk okán tápláló étrendet tudtak kialakítani, amely még változatos is volt. Ennél nagyobb érv pedig nem is kellett a létbizonytalanságban tengődő népcsoportoknak. Mindez pedig növelte a seregük erejét is, hiszen így több szövetségest találtak. Ezeken a baráti területeken pedig az említett születés utáni beavatkozást könyörtelenül betartatták.

A hosszúkás koponya tehát végig ott volt a néppel és egyfajta szimbólumként, mindenen felüli, örök megállapodásként tekinthettek rá.

A figyelmetekbe ajánljuk