Gustav Klimt Hölgy legyezővel című festménye
Fotó: Getty Images

Ezért kelhetett el rekordáron Gustav Klimt egyik kevésbé ismert festménye

Rekordot döntött 2023 nyarán Gustav Klimt Hölgy legyezővel című festménye, a műalkotást ugyanis nagyjából 32 milliárd forintért értékesítették, Európán belül ilyenre még nem volt példa. A kérdés már csak az, hogy mi lehetett az oka az extrém magas értékesítési árnak.


Gustav Klimt leginkább a modern művészet olyan mérföldköveiként kezelt műveiről ismert, mint az 1908-as A csók és az 1907-es Adele Bloch-Bauer I.. Ezek mellett azonban készített számos más, szintén felbecsülhetetlen értékű képet, amelyek közül az egyik kevésbé ismert az idén nyáron elárverezett Hölgy legyezővel.

Ez is érdekelhet: Drága hobbi, de van, akinek megéri: a világ 10 legdrágábban eladott festménye

Az 1917 és 1918 között készült festmény – textúrájában és tónusában – merőben eltér a művész korábbi műalkotásaitól.

A Dame mit Fächer Klimt egy teljesen más oldalát mutatta meg.

A kép maga a festő belső kulturális rögeszméinek tükreként jelenik meg, amelyeket a művész élete során magára szedett, és amelyekhez inspirációért fordult. Az ábrázolt fiatal nő nyugodt megjelenése – kezdve a zöld-arany csíkos selyemruhájától a porcelánszínűre pirult arcbőrén át gesztenyebarna fürtökig – ellentétben áll a mögötte lévő káosszal, ezzel erős hatást kelt minden nézőjében.

Az egymásba fonódó minták és kevert ritmusok csodája Klimt műve, amely egy gondolataiba merült fiatal nőt örökít meg, akinek a személyazonossága máig nem ismert.

Klimt otthonát falakat borító nagyszámú japán metszet és egy hatalmas szekrény jellemezte, amelyben a kínai és japán köntösök csodálatos gyűjteménye volt

– írta le még korábban a festő keleti hangulatú otthonát az osztrák expresszionista Egon Schiele, aki Klimt tanítványa volt.

A művészettörténészek szerint az alkotás rámutat arra, hogy Klimt képzelete merre tartott volna, ha nem esik áldozatul a világot sújtó influenzajárványnak és veszíti életét mindössze 55 évesen. Ez a homály és bizonytalanság az, ami igazán értékessé teszi sok műértő szemében ezt a festményt.

A figyelmetekbe ajánljuk