Újabb múzeumban akcióztak a klímaaktivisták, ezúttal egy Klimt-festmény volt az áldozat

Újabb múzeumban akcióztak a klímaaktivisták, ezúttal egy Klimt-festmény volt az áldozat

Az akció menetrendje megegyezik a többivel, csak most éppen olajat használtak.

Újabb festményt öntettek le klímaaktivisták, ezúttal olajat használtak a Last Generation (Utolsó Nemzedék) nevű környezetvédelmi aktivista csoport tagjai kedd délelőtt. A festmény a bécsi Leopold Múzeumban kiállított Gustav KlimtÉlet és halál című alkotása. Az olajöntés után végül az egyik aktivista a képet védő üvegtáblához ragasztotta magát.

A csoport az akcióról készült videót Twitteren osztotta meg, majd a múzeum is megerősítette a hírt.

A fekete olajat a múzeum munkatársai rögtön letörölték a védőüvegről és a keretről, de azt még nem tudni, hogy keletkezett-e kár a festményben. A múzeum szóvivője „csak remélni tudja", hogy nem történt komoly baja a képnek.

A múzeumba ingyenes volt a belépés, de ilyenkor is átvizsgálják a látogatók táskáit és csomagjait, az aktivisták azonban a ruhájukba rejtett palackban hozták be az olajat, írja az MTI. Az újabb akció miatt a múzeum több termét is lezárta, a rendőrök pedig felvették az elkövetők adatait.

Ez is érdekelhet: Alkotások, amelyeket mindenki ismer – a történelem leghíresebb portréfestményei

A szervezet egyébként ismét a fosszilis energiahordozók ellen tiltakoztak az akcióval, mivel a „földgáz- és kőolajfúrások az emberiség halálos ítéletével egyenlőek", ami miatt a „klímapokol” felé tart az emberiség.

Már 50 éve tisztában vagyunk a problémával, amit ha nem kezelünk, a Föld tönkre fog menni

– kiabálták.

Az Utolsó Nemzedék múlt héten is akcióban volt; akkor Bécsben ragasztották oda magukat a Természettudományi Múzeumban a dinoszauruszok termében az egyik talpazathoz, így tiltakozva az osztrák kormány környezet- és energiapolitikája ellen.

De az elmúlt időben több országban is hasonló módon fejezték ki a nemtetszésüket: Vincent van Gogh, Claude Monet, Andy Warhol vagy Henri de Toulouse-Lautrec alkotásai is áldozatul estek.


A figyelmetekbe ajánljuk