100 év után újra kiállítják Gustav Klimt utolsó festményét

Gustav Klimt életének utolsó szakaszába enged betekintést a bécsi kiállítás.


Gustav Klimt osztrák festő utolsó festménye a Nő legyezővel, melyet sok év elteltével újra kiállít a bécsi Belvedere Múzeum. A festmény 2021 március 25-étől egészen 2022 február 13-áig lesz látható. A kiállítás kurátora Markus Fellinger.

Ez a lenyűgöző, magabiztos női portré egy olyan kiállítás részeként jelenik meg az Upper-Belvedere-ben, amely Klimt utolsó művészi periódusát tiszteli meg.

Klimt 1918-ban bekövetkezett halála után fénykép készült műterméről, melyben két mű látható: a Nő legyezővel és A menyasszony, amely egy befejezetlen mű. Noha ez utóbbi már évek óta része a Belvedere gyűjteményének, a Nő legyezővel című festmény csak most érkezett Bécsbe.

Az alkotás különlegessége, hogy Klimt utolsó műveként tartják számon. 1917-ben készítette és néhány részlet kivételével teljesen befejezte a képet. Míg legtöbb festményén társasági hölgyek szerepelnek, ezen egy ismeretlen modell látható. A nő egy táncos lehetett, magabiztosan és kacéran néz ki a festményből.

Utoljára 1920-ban állították ki a festményt Bécsben a Kunstschauban, vagyis a Bécsi Iparművészeti Múzeumban. Azóta a Rudolf Leopold gyűjtemény része. A művészetrajongók találkozhattak vele Tokióban 1981-ben, valamint Krakkóban 1992-ben.

A művet Klimt többi befejezetlen művével együtt az utolsó korszaknak szentelt, Klimt utolsó művei című kiállítás keretén belül mutatják be. 2021 októberében kiegészítik a kiállítást olyan elemekkel, amelyek az osztrák festő kései művészetének kelet-ázsiai befolyását jelképezik.

(Forrás: Belvedere)


A figyelmetekbe ajánljuk