Monet-festmény
Getty Images

Klímaaktivisták krumplipürével borították be a legdrágább Monet-festményt

A paradicsomleves után most krumplipüré következett.

Krumplipürével öntötték le Claude Monet francia impresszionista festő legmagasabb piaci értékű alkotását környezetvédő aktivisták hétvégén a Berlin melletti Potsdam magánmúzeumában – a Kazlak néven ismert, szénaboglyákat ábrázoló sorozat festménye viszont valószínűleg nem sérült meg.

Az Utolsó Nemzedék (Letzte Generation) nevű éghajlatvédő csoport közleménye szerint a két aktivistájuk „nehéz szívvel, de elszántan" hajtotta végre a jelképes műkincsromboló akciót.

Mint írják, nem okoztak kárt, „ellentétben az árvizekkel, viharokkal és aszályokkal, amelyek a közelgő klímakatasztrófa előhírnökeiként már most is mérhetetlen szenvedést okoznak.

Az akció a potsdami Barberini Múzeumban történt, amelyben Hasso Platner, a legnagyobb európai szoftvercég, a német SAP társalapítója, magángyűjteményéből szerveznek kiállításokat.

A festmény üveggel védve volt, a múzeum szakértői szerint nem esett kár benne.

Az aktivisták először rákenték a krumplipürét a képre, majd pillanatragasztóval bekenték a tenyerüket és a festmény előtti területhez ragasztották magukat – végül a rendőrség szedte le az odaragasztott kezüket. Ezután őrizetbe vették és eljárást indítottak ellenük rongálás és birtokháborítás gyanújával.

A Robb Report cikke szerint a múzeum már szerdától újra bemutatja a képet, így feltételezhetően tényleg nem esett baja.

Claude Monet több mint harminc képet festett szénaboglyákról az 1888-1891-es időszakban. A Barberiniben kiállított darab 1890-ben készült, Hasso Platner 2019-ben vásárolta meg a New York-i Sotheby's aukciósház árverésén.

A műgyűjtő 110,7 millió dollárt fizetett a képért, így ez az eddigi legmagasabb áron értékesített Monet-festmény.

Brandenburg tartomány vezetése elítélte az akciót, de még a német Zöldek is bírálták az aktivistákat

A híres festmények elleni támadások nem erősítik a klímaválság elleni küzdelmet

– mondta Ursula Nonnemacher tartományi környezetvédelmi miniszter, a Zöldek politikusa, hozzátéve, hogy az ilyen akciók helyett inkább a társadalmi közmegegyezés kialakításán kell dolgozni.

A potsdami alig néhány nap alatt a második látványos és jelképes éghajlatvédelmi indíttatású akció Nyugat-Európában. Előzőleg, október közepén Vincent van Gogh Napraforgók című – szintén üveggel védett – festményét paradicsomlevessel öntötték le aktivisták a londoni Nemzeti Galériában.


A figyelmetekbe ajánljuk