Picasso cigizik
Getty Images

Újabb Picasso-festmény kelt el százmillió dollár felett

Pablo Picasso „Nő az ablak mellett" című festménye is átlépte a 100 millió dolláros álomhatárt.

A New York-i Christie's aukciós ház árverésén 103,4 millió dollárért (nagyjából 30,3 milliárd forint) kelt el Pablo Picasso képe – írja a Haszon Magazin a BBC cikke alapján.

A „Nő az ablak mellet" című alkotás a művész múzsáját, Marie-Therese Walter-t ábrázolja. Van egy kisebb torzítás az árban, ugyanis maga a festmény 90 millió dollárt ért, a maradék 13,4 millió dollárt jutalékok és egyéb költségek tették ki.

Azonban az alkotónak ez már az ötödik százmillió dollár fölött elkelt képe. A rekordot az „Algériai nők" festménye tartja, amit 2015-ben 179,4 millió dollárért (52,5 milliárd forint) adtak el.

Pedig nem volt benne a pakliban: az aukciós ház korábban 55 millió dollárra becsülte az alkotást.

Az biztos, hogy hatalmasat ugrott az alkotás értéke, hiszen csupán 8 évvel ezelőtt a régi tulajdonos még 44,8 millió dollárt fizetett érte.

A csillagászati vételár ugyan nem egyedi eset, mégis kevesen vannak, akiknek több műve is átlépte az álomhatárt:

Picasso mellett többek között Jackson Pollock, Vincent van Gogh és Francis Bacon művei keltek el ennyi pénzért.

Legutóbb 2 éve volt példa ilyen volumenű árverésre, akkor Claude Monet „Kazlak" című festménye kelt el 110,7 millió dollárért.

Bonnie Brennan, a Christie's America elnöke szerint a csütörtöki aukció sikere azt jelzi, hogy a műtárgyak piaca lassan visszatér a normális kerékvágásba.

Hozzátette, Picasso töretlen népszerűségét is remekül jelzi a festmény vételára.

Ahogy a Haszon Magazin is írja: ugyan sokakat elgondolkodtatott az utóbbi időben, hogyan fogják átalakítani a művészvilágot a digitális alkotások és az NFT-k, de úgy néz ki, a tradicionális festmények messze vannak még a parkolópályától.


A figyelmetekbe ajánljuk