A II. világháborúban tűnt el, most 25 millió dollárt érhet ez a Monet-festmény

A II. világháborúban tűnt el, most 25 millió dollárt érhet ez a Monet-festmény

Claude Monet La Mare, effet de neige című festménye, – amely egykor egy náci restitúciós per középpontjában állt –, most májusban kerül árverésre a Christie's New York-i aukciósházában. Az előzetes becsült ár 18 és 25 millió dollár között van.


A Monet által 1875-ben befejezett és szignált La Mare, effet de neige alkotása egy téli jelenetet ábrázol Argenteuil-ben, Párizs egyik külvárosában. A tájat és a házakat világoskék és fehér árnyalatok jellemzik, amelyekkel szemben sötétkék tónusú alakok bukkanak fel.

La mare, effet de neige

La mare, effet de neige

flickr.com

Claude Monet La mare, effet de neige című festménye kétségtelenül az impresszionista mozgalom egyik remekműve. A spontaneitás és a kivitelezés szabadsága, amely a fény és a hangulat ábrázolásában látható.

– nyilakozta Anika Guntrum, a Christie's 20. és 21. századi művészetért felelős nemzetközi igazgatója egy sajtóközleményben.

A festményt eredetileg néhány hónappal elkészülte után adták el a párizsi Hôtel Drouot aukcióján, amelyet Monet impresszionista festőtársaival együtt szervezett. Ezen az árverésen Paul Durand-Ruel műkereskedő, a művészek bajnoka a felkínált 73 műből 18-at vásárolt meg, köztük ezt a művet is.

Durand-Ruel legalább 1879-ig birtokolta a festményt. A következő négy évtizedben pedig néhány neves európai gyűjtőhöz került, mielőtt Richard Semmel – egy textilipari vállalat tulajdonosa, aki feleségével, Clara Cäcilie-vel Berlinben élt – az 1930-as évek elején megszerezte volna.

Zsidó származásuk miatt azonban Semmelék a nácik célkeresztjébe kerültek, és 1933-ban Amszterdamba menekültek. Semmel még abban az évben a holland Frederik Muller & Cie aukciósházon keresztül eladta műgyűjteményének egy részét, köztük a La Mare, effet de neige című alkotást is. Amikor a nácik 1941-ben elfoglalták Hollandiát, ismét elmenekültek, Chilén keresztül New Yorkba. Richard Semmel végül New Yorkban halt meg 1950-ben.

A festmény a háború után egy francia magángyűjteménybe került, ahol a Christie's aukciósház szerint az elmúlt 70 évben pihent, most pedig csak arra vár, hogy valaki hazavigye, kedves 25 millió dollárért.

(Barrons)

A figyelmetekbe ajánljuk