Ez lehet Vincent Van Gogh legdrágább rajza
Online árverésre bocsátja március elején a Christie's aukciósház Vincent van Gogh La Mousmé című rajzát, ami akár rekordösszegért, mintegy 10 millió dollárért is elkelhet.

Egy londoni műkereskedő család adja el az 1888-ban készült japán ihletésű rajzot, amely egy provence-i lányt ábrázol. Ez lehet a holland művész egyik legdrágább elkelt rajza, ha a Christie's szakembereinek becslése beválik - számolt be a The Art Newspaper alapján az MTI.

A holland festőművész nevezte el a lányt mousménak, amely japán nyelven azt jelenti, hogy fiatal lány / asszony.

1888 júliusában a franciaországi Arles-ban készült mousmé festmény, napjainkban a washingtoni Nemzeti Művészeti Galéria tulajdonát képezi.

„Egy teljes hétbe tellett, képtelen voltam mást csinálni, ismét nem voltam igazán jól"

– írta testvérének, Theónak.

„Hogy befejezzem az én mousmémat, minden lelki erőmre szükség volt. A mousmé egy japán lány - ebben az esetben provance-i - 12-14 éves"

– tette hozzá.

Néhány nappal később készítette a most aukcióra vitt rajzot, a festmény egyik részlete alapján. A szakemberek szerint ez az egyik legkiválóbb papírrajza, amihez részben nádtollat használt. Csodálatosan megragadta a fiatal nő vonásait, fejére és a háttérre pettyeket szórva, amelyek mintha táncolnának a papíron, életre keltve azt. A rajzon lévő lány inkább tűnik keleti típusnak mandulavágású szemei miatt, mint a festményen lévő.

Van Gogh készített két kisebb rajzot is a festmény nyomán, az egyik a moszkvai Puskin Múzeumban van, a másik a párizsi Orsay Múzeumban, Paul Gauguin jegyzetfüzetébe ragasztva.

A figyelmetekbe ajánljuk