Megváltozik a Grammy-díjak odaítélésének szabálya

Megváltozik a Grammy-díjak odaítélésének szabálya

Megszüntetik az úgynevezett titkos bizottságokat, amelyek miatt azzal vádolták az intézményt, hogy a díjak odaítélését korrupció övezi.


A 2022 januárjában kezdődő jövő évi jelölésekről az akadémia több mint tizenegyezer tagja fog dönteni azon 15-30 tagú, iparági képviselőket tömörítő bizottságok helyett, amelyek összetételét soha nem hozták nyilvánosságra.

A lemezakadémiát tavaly a kanadai The Weekend vádolta meg korrupcióval, amikor egyetlen jelölést sem kapott After Hours című világsikerű albuma, amely az egyik legkeresettebb volt a rajongók körében világszerte.

„A Grammy-díjakat korrupció övezi. Tartoztok nekem, rajongóimnak és az iparág átláthatóságának" -

– írta akkor Twitter-bejegyzésében.

A lemezakadémia által pénteken kiadott közlemény szerint a változások jelentősek, és azokat azért vezették be, hogy biztosítsák a Grammy-díjak szabályainak és irányelveinek átláthatóságát és igazságosságát.

A Grammy-díjak odaítélésnek folyamatát már 2019-ben bírálat érte, amikor az akadémia volt vezérigazgatója, Deborah Dugan azt állította, hogy a szervezet egyes tagjai a lemezakadémia szavazásán barátaikat és kollégáikat juttatták előnyhöz. Akkor a lemezakadémia valótlannak, félrevezetőnek és tévesnek nevezte Dugan állításait.

A One Direction fiúbanda egykori tagja, Zayn Malik márciusában felszólította a szervezetet, hogy oszlassa fel a titkos bizottságokat.

„Nyomást gyakorlok és harcolok az átláthatóság és mindenki részvétele érdekében. Biztosítani kell, hogy díjazzuk és ünnepeljük mindenki kreatív kiválóságát"

– írta az idei Grammy-díjak átadása előtti Twitter-üzenetében.

A lemezakadémia azt is bejelentette, hogy két új kategóriában is díjazni fogja a zenészeket, ezzel 86-ra emelve az évente odaítélt Grammy-díjak számát.

(MTI)

A figyelmetekbe ajánljuk