görög mozaik

Lenyűgöző videón, ahogy egy közel kétezer éves görög mozaikot restaurálnak

A szakemberek szerint a két évig tartó munka kifejezetten idegtépő volt, de a videó alapján egy kellemes, közös alkotói folyamatnak tűnik.

1987 nyarán a mai görög Dion falu közelében egy ásatáson dolgozó régészek egy több ezer kőből készült mozaikot tártak fel, amely a borostyánnal koronázott Dionüszoszt és szüleit, Zeuszt és a Szemelét ábrázolja. A mozaik 1800 évvel korábban egy villa dísztermének padlóját díszítette.

commons.wikimedia / Jürgen-Olimp

A villát tűzvész pusztította el, valószínűleg egy földrengés következtében, de egy dús dioni iszapréteg közel két évezreden át bámulatos állapotban őrizte meg a mozaikot.

Ez is érdekelhet: 5 lenyűgöző tény az ókorból, amiről még te sem hallottál

Az újra felfedezett freskó fölé tetőt emeltek, és a közönség egy gyaloghídon nézhette a műalkotást több mint húsz évig. Az elemeknek való kitettség azonban elkezdte megviselni a mozaikot, sok csempe beleolvadt a földbe, a repedésekben pedig növények kezdek el kinőni.

Végül az Onassis Alapítvány pénzéből a műalkotást helyreállították, és egy speciálisan erre a célra tervezett, környezetvédelmi szempontból biztonságos épületbe helyezték át.

Az alapítvány narráció nélküli videója bepillantást enged a folyamatba, és egy kellemes, hétperces restaurálási munkát követhetünk végig, ami a valóságban két évig tartott, a restaurátorok pedig sokszor a hajukat tépték a munkálatok közben.


A figyelmetekbe ajánljuk