Ógörög művészet
Ismét összegyűjtöttük az elmúlt egy hét legérdekesebb internetes tartalmait. A múlt héten megtudhattuk például, hogy ki volt, és miért tartják az ókori Görögország popsztárjának Sapphót, hogy mit gondol valójában a James Bondról Daniel Craig, továbbá, hogy mit tett egy aprócska mókus egy észak-dakotai férfi kocsijával.


​Sappho, az ógörög popsztár

Több mint 2500 évvel ezelőtt az ókori Görögország egyik költője, az énekes-dalszerző Sappho egyedülállóan intim nézőpontot kínált a szerelemről, a szenvedélyről és a vágyakozásról. Gyakorlatilag ő volt a világtörténelemben az első, aki tudatosan számolt be a romantika hullámvölgyeiről. De ki volt ő valójában? És miért tartják őt a legelső populáris hírességnek? A TED-Ed legújabb videójából kiderül!

Az örök második (legjobb) színésznő, Deborah Kerr

Generációja egyik legnagyobb színésznőjeként emlegetik, Deborah Kerr mégis egész életében örök második volt. Bár hatszor is jelölték Oscar-díjra – ráadásul minden alkalommal főszereplőként –, az Amerikai Filmakadémia végül sosem neki ítélte oda a szobrot.

Az Elefánt-szikla

Bár azt gondolhatnánk, hogy az izlandi Heimaey sziget partjainál található Elefánt-szikla egy tehetséges szobrász műve, a valóság ennél sokkal egyszerűbb, a különleges formájú sziklafal ugyanis a természet képződménye, egészen pontosan a még ma is aktív Eldfell vulkán munkájának eredményeképp alakult ki.

1,4 milliárd pixeles kép a Holdról

A Hold

malith d karunarathne/Unsplash

Egy új kísérleti teleszkóprendszernek sikerült megörökítenie a valaha készült legnagyobb felbontású képet a Holdról, nagyjából úgy, mintha azt a Földről fotózták volna. A bravúrt úgynevezett radartechnológiával sikerült kivitelezni. A több éves munkán a Nemzeti Rádiócsillagászati Obszervatóriuma (NRAO) a Green Bank Obszervatórium (GBO) és a Raytheon Intelligence & Space (RI&S) dolgozott közösen. A látványos képet pedig a GBO teleszkópja, a GBT készítette.

Daniel Craig és a 007-es

Vajon mi győzte meg arról, hogy mégis elvállalja a legújabb James Bond-filmet? Hogyan változtatta meg a szerep az életét? És milyen volt együtt dolgozni Phoebe Waller Bridge-dzsel? Ilyen és ezekhez hasonló internetes kérdésekre válaszol Daniel Craig a GQ legújabb videójában.

Chilei sziklás rafting

Az alábbi felvétel a Siete Tazas (szabadfordításban „hét teascsésze") nevet viselő vízesésnél készült a chilei Parque Inglésben. Ezen a varázslatos helyen élvezni a természetet és felpörgetni az adrenalinszintet valóban az egyik legemlékezetesebb kaland, amit életünk során átélhetünk.

Ezért buktak el a szuperszonikus repülőtársaságok

A Concorde kicsivel több mint három óra alatt repült át az Atlanti-óceánon. A szuperszonikus utazás azonban csaknem 20 éve megrekedt az időben, és bár most újra felcsillant a remény – több cég is beszállt a nagysebességű utasszállító repülőgépek megépítésének versenyébe –, koránt sem biztos, hogy ezalkalommal sikerrel járnak. De vajon mi lehet a probléma?

Egy kis mókus és egy 160 kiló dióval megpakolt autó esete

Egy m\u00f3kus, akinek di\u00f3 van a sz\u00e1j\u00e1ban

alex lauzon/Unsplash

Egy észak-dakotai férfi szélmalomharcot vív egy apró, de annál szemfülesebb mókussal, az állat kezében ráadásul komoly fegyvertény van: egy óriási diófa és annak végeláthatatlan termése. És hogy pontosan mi történt? Nagyjából annyi, hogy a kismókus közel 160 kilogrammnyi diót rejtett el a kocsi motorterében.

Megnyerhetjük-e egyáltalán a klímakatasztrófával vívott harcot?

Az emberiség történelmében még soha nem voltunk gazdagabbak, fejlettebbek és hatalmasabbak. Mégis úgy érezzük, hogy a gyors éghajlatváltozással szemben túlterheltek vagyunk. Az üvegházhatású gázok megkötik a Nap energiáját, és átadják azt a légkörünknek. Ez melegebb telekhez és keményebb nyarakhoz vezet. Bár próbálkozunk, mégsem tűnik úgy, hogy sikerrel járunk. A kérdés csupán az, hogy van-e egyáltalán esélyünk?

A holland óriás

A „holland óriás", Albert Johan Kramer (középen) és sógora, „a svájci törpe" , Josef Fassler (jobbra) Londonban, 1935 körül. Mindketten meglehetősen gazdagok és híresek lettek azáltal, hogy az Egyesült Királyságban turnéztak közös showműsorokkal.

A figyelmetekbe ajánljuk