zeusz, ókori görög istenek

8 különös tény, az ókori görög istenekről, amikről nem hallottál az iskolában

Ők ihlették a bolygók neveit, tudományos kifejezéseket, helyeket, történeteket és még sok minden mást. Maguk az ókori görögök is az isteneket használták arra, hogy megmagyarázzák a megmagyarázhatatlant, míg később nem egy, hanem két ókori mitológia alapjává váltak. Mik voltak tehát ezek a híres történetek? Pontosan hogyan hatottak a világtörténelemre? Melyek voltak azok a részletek, amelyekről sosem tanultál az iskolában, mert túl erőszakosak vagy tabuk voltak? Íme, néhány érdekesség!


Elkerülhetetlenek

Ősi vallásuk öröksége miatt a keresztény egyház kezdetben megpróbálta elnyomni a mítoszokat és a görög isteneket. A társadalomból és a történelemből azonban lehetetlen volt kiszorítani őket.

Kik a legfőbb istenek?

Tizenkét görög isten trónolt az Olümposzon, de a görögök nem tudtak megegyezni abban, hogy pontosan ki is ez a tizenkét isten. Zeusz, Héra, Poszeidón, Apollón, Artemisz, Hermész, Athéné, Démétér, Árész, Héphaisztosz és Afrodité egyöntetűen szerepelnek az olümposziak (ahogyan őket nevezik) listáján, de az utolsó trónt a forrásokban vagy Hesztia, vagy Dionüszosz között osztják fel.

Hádész

Unsplash / Yaopey Yong

Hádész a görög mitológiában fontos isten volt, hiszen ő volt a holtak ura, de birodalma messze volt az Olümposz-hegytől. Ennek következtében nem számít az olimposziak közé, mivel a trónja nem ott volt.

Szerencse

A mítoszok szerint Zeusz és testvérei sorshúzással döntötték el, hogy ki uralkodjon a létezés mely részein. Annak ellenére, hogy Zeusz volt a legfiatalabb testvér, Zeusz lett a föld és az ég ura, Poszeidóné a tenger, Hádész pedig az alvilág ura.

Kegyetlen apa-fia kapcsolat

Mivel Uránusz halhatatlan volt, nem lehetett megölni, de nem is tudott többé életet teremteni, ami azt jelentette, hogy egyszerűen az ég megtestesítője maradt. Azonban megátkozta a fiát, és megfogadta, hogy Kronoszt a saját gyermekei ugyanúgy tönkreteszik majd, ahogyan ő tette tönkre az apját. Érthetően paranoiásan Kronosz úgy oldotta meg ezt a problémát, hogy minden egyes gyermekét lenyelte, amikor megszülettek. Azt azonban nem tudta, hogy felesége, Rhea az utolsó csecsemőt elrejtette előle, és helyette egy pólyába csomagolt követ adott neki. A szóban forgó csecsemő Zeusz volt.

​Biszexuális testvérek

Testvéréhez, Zeuszhoz hasonlóan Poszeidónnak is voltak férfi és női szeretői.

​Szerelem istene

www.flickr.com

Aphrodité fiát Erósznak hívták, és ő volt a vágy és a szerelem szárnyas istene, aki a szövegezéstől függően dárdákkal vagy nyilakkal szúrta át az emberek szívét. A rómaiak (és valójában az egész világ) más néven ismerik: Kupidó. De a felnőtt dolgokat erotikusnak hívják, nem pedig kupotikusnak, érdekes, nem de?

​A Herkules igaz története

Pinterest

Ellentétben azzal, ahogyan a Disney Herkules történetét feldolgozza, Hádésznak szinte semmi köze a hőshöz, akit a görögök Héraklész vagy Héraklész néven ismertek. A hős életének igazi ellenfele Héra, Zeusz felesége volt. Héra megvetette Héraklészt, mert Zeusz egy újabb törvénytelen gyermeke volt, és mert halandó szülei eleve Héraklésznek nevezték el. Ironikus módon azért adták Héraklésznek ezt a nevet (ami azt jelenti, hogy "Héra dicsősége"), hogy ezzel csillapítsák Héra haragját.

A figyelmetekbe ajánljuk