coolio 1998-ban

A legismertebb raphimnusz, amit már 20 évvel a megjelenése előtt megcsináltak

A zenei világban számos olyan eset van, amikor egy már meglévő dal inspirációt nyújt egy újabb alkotáshoz. Erre kiváló példa Coolio raphimnusza, a Gangsta's Paradise, melynek eredete egészen a 70-es évekig nyúlik vissza.


Coolio 1995-ben megjelent Gangsta's Paradise című dala egy igazi raphimnusz, amely a Veszélyes kölykök című filmmel vált különösen népszerűvé. A dallal pedig nemcsak a film vált kasszasikerré, hanem önmagában is hatalmas diadalt aratott, a rapper pedig egy Grammy-díjat is bezsebelt.

Ez is érdekelhet: A Led Zeppelin énekese ezért utálja a Stairway to Heavent

A dal legendás alapja azonban jóval korábbi időkre vezethető vissza. Stevie Wonder 1976-ban kiadott albumán, a Songs in the Key of Life-on található Pastime Paradise szolgáltatta az alapot Coolio számához. Wonder dalában ugyanúgy felelhetőek a mély és melankólikus melódiák és a szöveg lírai elemei, amelyek a Gangsta's Paradise-ban is erőteljesek.

Coolio persze teljesen átdolgozta Stevie Wonder dalát, és saját zenei stílusához igazította. A lassú, dallamos számot átültette a hip-hop világába, hozzáadva a kemény szövegeket és a jellegzetes rap-flowt. Ezzel pedig a 90-es évek hip-hopjának egyik legmeghatározóbb dalává vált.

Mindkét dal mély érzelmi rétegeket hordoz. A Pastime Paradise a társadalmi kérdéseket és az emberi jogok fontosságát hangsúlyozza, miközben Coolio szerzeménye a gettó életről és annak kihívásairól szól.

A figyelmetekbe ajánljuk