ringo starr és john lennon

A John Lennon-dal, ami megríkatta Ringo Starrt

A Beatles felbomlása olyan volt, mintha az egész rockforradalom véget ért volna. Az üzleti döntések és kreatív nézeteltérések miatti szétesésük az egész rockszíntéren elterjedt zenei gyászhoz vezetett. Bár soha többé nem egyesültek újra, John Lennon néha-néha kisegítette régi bandatársait.


Amikor első szólóalbumain dolgozott, Lennon természetesen magának gyártotta a slágereket, de olykor tett kivételt. Ugyan a Beatles papíron szétesett, többször együttműködött Ringo Starr-ral, aki dobjátékával tökéletes lüktetést adott az olyan számoknak, mint a God és a Mother.

Ez is érdekelhet: John Lennon tényleg utálta a jazz zenét?

Starr pedig szólókarrierje során is támaszkodott barátai segítségére. Az 1973-as Ringo albumon szereplő Photograph című számban George Harrison segített neki, míg Lennon az I'm The Greatest című dalt adományozta egykori társának.

Annak ellenére, hogy Lennon nem adta ki a kezéből a legjobb anyagokat, még néhány évig együtt dolgozott a dobossal, és olyan könnyed dalokat írt neki, mint a Cooking in the Kitchen of Love. Starr egy ideig talán profitált abból, hogy a Beatles-hangulat érezhető volt az albumain, Lennon adományai szépen lassan megszűntek, amikor úgy döntött, hogy távozik a zeneiparból.

Az énekest fia, Sean születése arra késztette, hogy átértékelje prioritásait. Nem zenélt, hanem időt szakított gyermeke nevelésére, és öt évig alig vette a kezébe a gitárját. A nyolcvanas évek legelején azonban úgy döntött: eljött az idő, visszatér.

A Double Fantasy című albumon található dalok között egy párbeszédes dal is szerepelt, amelyben Lennon és felesége, Yoko Ono közösen énekeltek. Ez az album egyike volt Lennon késői sikereinek, és emlékeztette a Beatles rajongóit azokra az ifjúkori energiákra, amiket a Watching the Wheels és a Clean Up Time című számokban is érezhetünk.

Az énekest azonban néhány héttel az album megjelenése után meggyilkolták.

Olvasd el ezt is! John Lennon szerint ez volt a legjobb lemeze

Az énekes új dalainak demói később a halála utáni Milk and Honey című albumon is megjelentek. Bár mindegyik dal tökéletesen illett Lennon hangjához, eredetileg a Grow Old With Me című számot Ringo egyik albumára szánta.

Starr elismerte, hogy sokáig képtelen volt felvenni a dalt, amikor pedig meghallotta a demót elsírta magát.

A demólemez elején John azt mondja: »ó, ez nagyszerű lenne neked, Ringo.« Még mindig könnyek szöknek a szemembe, amikor erre gondolok

– emlékezett vissza a dobos.

Az évek múltával Starr végül úgy döntött, hogy előveszi a dalt 2019-es What's My Name című albumához, és megadatott neki az alkalom, hogy megalkossa dalt úgy, ahogyan azt Lennon elképzelte.

A figyelmetekbe ajánljuk