a Led Zeppelin 1973-ban
Fotó: Getty Images/Evening Standard

10 örök érvényű album, ami idén lesz 50 éves

Akkor még senki sem tudta, hogy az 1973-as év a modern kor legbefolyásosabb műveinek némelyikét fogja szülni.


Ez volt az az év, amely soha nem látott mennyiségű kísérleti prog-rock kiadványt, lenyűgöző debütálásokat, felejthetetlen folytatásokat és mérföldkőnek számító albumokat hozott. Ezek az lemezek most ünneplik az arany évfordulójukat, azaz fél évszázadosak. Íme 10 album, amely 2023-ban tölti be az 50. évét.

Ez is érdekelhet: 15 híres színész, akik profi zenészek is egyben

1. The Dark Side of the Moon − Pink Floyd

A Pink Floyd vitathatatlanul leghíresebb albuma, a The Dark Side of the Moon az egyik legösszetettebb és legmegrázóbb konceptalbumuk, amely örök közönségkedvenc marad. Az alkotás egészében véve is jól hallgatható, de olyan, ugyancsak hihetetlen önálló számokat is tartalmaz, mint a Money és a Breathe.

2. Goodbye Yellow Brick Road − Elton John

Elton John hetedik albumát a szakma és a közönség egyaránt az énekes főművének tartja. A 17 számot tartalmazó Goodbye Yellow Brick Road csupa slágert tartalmaz, köztük a hátborzongató Candle in the Wind, a fülbemászó Bennie and the Jets és a fergeteges Saturday Night's Alright for Fighting.

3. Aladdin Sane − David Bowie

Az Aladdin Sane kemény, durva glam rock hangzásán keresztül megismertette a világot David Bowie egy újabb színpadi személyiségével, és egy sor nem mindennapi slágerrel, köztük a The Jean Genie-vel, a Panic in Detroit-al és a Rolling Stones Let's Spend the Night Together Bowie-féle feldolgozásával.

4. Quadrophenia − The Who

A The Who hatodik lemeze és harmadik rockoperája, a Quadrophenia örvénylő elbeszéléssel és gyilkos tracklistával rendelkezik, mindezt egy dupla album terjedelmében tolmácsolva.

Ha tovább olvasnál: A Földre pottyant legenda – David Bowie ma lenne 75 éves

5. Aerosmith − Aerosmith

Az Aerosmith 50 évvel ezelőtt adta ki első nagylemezét, amelyen az együttes ikonikus Dream On című dala is szerepel, de nem arattak azonnali sikert.

6. Houses of the Holy − Led Zeppelin

A Led Zeppelin ötödik stúdióalbuma, a Houses of the Holy a legendás brit rockerek kifinomultabb stílusát mutatja be. A slágerekkel teli kiadványon szerepel a The Song Remains the Same, a The Rain Song, a No Quarter és az Over the Hills and Far Away is.

7. Closing Time − Tom Waits

Tom Waits Closing Time-ja olyan debütálás, amelyet minden más megirigyelhetne. Az egész albumon slágerek sorakoznak − Ol' 55, I Hope That I Don't Fall in Love with You, Old Shoes (& Picture Postcards), Martha, hogy csak néhányat említsünk.

8. Piano Man − Billy Joel

Billy Joel második albuma, a Piano Man egy olyan lemez, amelyre örökséget lehet építeni. Leginkább az ellenállhatatlanul énekelhető címadó daláról ismert, de itt található a Worse Comes to Worse, a Travelin' Prayer és a The Ballad of Billy the Kid is.

9. Queen − Queen

Keep Yourself Alive, The Night Comes Down, Great King Rat, Jesus és Liar − csak néhány a bombasztikus slágerek közül egy újabb irigylésre méltó debütáláson. A Queen önmagáról elnevezett albuma 38 perc tiszta rock extázis volt.

10. Berlin − Lou Reed

Lou Reed harmadik szóló stúdióalbumát, a Berlint eredetileg katasztrófának nyilvánították a kritikusok, de nézzünk rá most. Ez egy kemény igazságokkal és sivár realizmussal átitatott konceptalbum, amely teljes mértékben jellemző Lou Reedre.

Forrás: American songwriter

A figyelmetekbe ajánljuk