john lennon

John Lennon szerint ez volt a legjobb lemeze

A Beatles a zenetörténelem legjelentősebb pillanataiért felel, ennek ellenére John Lennon egyszer azt nyilatkozta, hogy az egyik szólóalbuma volt élete legjobb lemeze.


Nem meglepő és természetes következtetés, hogy a mindig progresszív Lennon inkább előre, mint hátrafelé nézett, amikor a választania kellett. Végül is, miért adna ki egy olyan albumot, amelyről nem hiszi, hogy karrierje legjobb munkája lesz?

Lennon híres volt arról, hogy a The Beatles diszkográfiájából a The White Albumot nevezte meg kedvencének, bár döntését befolyásolhatta Paul McCartney ellenszenve a lemez iránt:

[Paul] azt akarta, hogy inkább csapatmeló legyen, ami valójában azt jelenti, hogy több Paul. Szóval neki sosem tetszett ez az album

– viccelődött Lennon.

Bár nem Yoko Ono volt a felelős a Beatles feloszlásáért, ő és John olyan kreatív partnerséget alakítottak ki, amely lehetővé tette az énekes számára, hogy új irányba virágozzon művészete. 1970-ben a ThePlastic Ono Band debütáló albumuk promóciója közben a duó óriási lelkesedéssel beszélt legújabb projektjükről, méghozzá Jann Wennerrel a Rolling Stone Magazin újságírójával.

commons.wikimedia.org
Az emberek azt mondják, hogy »ó, ez a csúcs«, és én csak ámulok. John megcsinálta az összes Beatle-dolgot, meg mindent. De ez az új albuma egészen káprázatos. Komolyabb, mint bármi más, amit eddig csinált

– jelentette ki Yoko Ono.

Lennon egyetértett felesége kijelentésével, és úgy vélte, hogy a John Lennon/Plastic Ono zenekar háttérbe szorítja mindazt, amit a Beatles-szel készített.

Szerintem ez Lennon őrmester. Nem igazán tudom, hogyan fog ez kinézni vagy hol helyezkedik el a rock 'n' roll és a generáció spektrumában. De azt tudom, hogy mi ez. Ez valami egészen más, ez egy másik ajtó

– mondta a zenész.

Bár a The Plastic Ono Band egy valóban rendkívüli lemez, amelyen olyan klasszikus számok szerepelnek, mint a Working Class Hero, az Isolation és a Mother, de azt állítani, hogy ez egy jobb album, mint a Sgt. Pepper's vagy a The White Album, képtelenség.

De érhető is lehet ez a válasz, hiszen hihetetlenül személyes, és az ősi sikolyterápia eredménye, amely segített neki feldolgozni belső démonait. Talán ez megmagyarázza, hogy Lennon miért választotta ezt a lemezt élete legjobbjának, hiszen itt érezte magát teljesen őszintének és önazonosnak.

(faroutmagazine)

A figyelmetekbe ajánljuk