John Lennon

17,9 millió forintért kelt egy kazetta, amely egy soha nem hallott John Lennon dalt tartalmaz

A kazetta a Radio Peace című dal egyetlen ismert felvételét és egy Lennonnal készült interjút is tartalmaz.


A dán Bruun Rasmussen aukciósház egy kazettaszalagot árverezett el, amely egy interjút és a soha ki nem adott, Radio Peace című dalt tartalmaz a Beatles néhai társalapítójától - írja a RobbReport.

De mégis mennyibe kerül a történelem egyik legnagyobb dalszerzőjének egyetlen felvétele, amely egy rendkívül ritka dalt tartalmaz? Kicsit több mint 58 ezer dollárba.

A szóban forgó kazettát négy északnyugat-jütlandi dán iskolás fiú rögzítette 1970. január 5-én. Alig néhány hónappal a Beatles utolsó előtti albumának, az Abbey Roadnak a megjelenése után Lennon és felesége, Yoko Ono a környéken tartózkodott, hogy rendezze a lányuk, Kyoko feletti felügyeleti vitát a nő volt férjével. A látogatás során a híres pár egy kisebb sajtótájékoztatót tartott a Skyum Bjerge-i Új Kísérleti Főiskolán, amelyről a fiúk - miután engedélyt kaptak arra, hogy aznapra kihagyják az órákat -, tudósítottak az iskolai újságjuk számára. Hónapokkal később a Beatles végleg feloszlott, Lennon pedig szólókarrierbe kezdett.

A fehér kazettán az aukciósház szerint 33 perces felvétel található a konferenciáról. A felvétel első felében Lennon és Ono válaszol az összegyűlt sajtó kérdéseire, köztük a fiúkéra, akik a háborúellenes mozgalomról kérdeztek, amelyhez a páros akkoriban szorosan kötődött. Végül némi sürgetés után Lennon előadott néhány dalt a jelenlévőknek. Az első a "Give Peace a Chance" volt, amelyet ő és Ono az előző évben a montreali Bed-In című koncertjükön adtak elő, a második pedig a soha ki nem adott "Radio Peace" volt. A rövid dallamot egy olyan rádióállomás témájának szánták, amelyet Lennon Amszterdamban akart elindítani.

A rádióállomás sosem nyílt meg, és a dal sem jelent meg

- mondta hétfőn a BBC-nek Karsten Hoejen, aki a felvételt készítette.

Tudomásunk szerint ez a dal csak a mi kazettánkon létezik

Hoejen és három barátja úgy döntöttek, hogy elárverezik a ritka kazettát, miután nem találtak jobb megoldást arra, hogy a tulajdonjogot felosszák a gyerekeik között. A felvételt, amely a fiú iskolai újságjának egy példányát és a konferencián készült fotókat is tartalmazza, 31 420 és 47 131 dollár (9,7 és 14,5 millió forint) közötti áron tervezték eladni, de végül 58 129 dollárért (17,9 millió forint) kelt el. Szép summa egy zenetörténeti darabért.

A figyelmetekbe ajánljuk