paul mccartney john lennon

Paul McCartney szerint John Lennon miatt oszlott fel a Beatles

Közel 50 éve a fél világ szerint Paul McCartney felelős a Beatles 1970 április feloszlásáért.

A feltételezett bizonyíték egy nem mindennapi sajtóközlemény: Paul McCartney első szólólemezét egy kérdezz-felelek öninterjúval népszerűsítette, ahol a kérdéseket egy közeli munkatársa írta össze, amelyeket McCartney megválaszolt, majd kiküldte az újságoknak.

Ebből derült ki két rövid válasz után, hogy a Beatles nincs többé – logikusnak tűnt a magyarázat, hogy mindez McCartney miatt történt.

Pedig elvileg nem. A BBC közölt egy interjúrészletet (a teljes verzió október 23-án jön ki), amelyben az énekes elmondta: a szétválást John Lennon kezdeményezte.

Nem én kezdeményeztem a szakítást. Az Johnny volt. Egy nap besétált egy szobába, és azt mondta, hogy elhagyom a Beatlest

– mesélte McCartney, aki hozzátette, hogy Lennon izgalmasnak tartotta a feloszlást, amit egy váláshoz hasonlított.

Az interjút készítő John Wilson megkérdezte, hogy ha Lennon nem távozik, akkor folytatta-e volna a zenekar, amire McCartney igennel felelt. Szerinte nem lehetett mit kezdeni azzal, hogy Lennon új életre és nyugalomra vágyott.

Getty Images

A dolog lényege valójában az volt, hogy John új életet kezdett Yokóval, és egy hétig az ágyban akart feküdni Amszterdamban, hogy nyugalom legyen. Ezzel nem lehetett vitatkozni. Ez volt életem legnehezebb időszaka. Ez volt az én zenekarom, ez volt a munkám, ez volt az életem. Azt akartam, hogy folytatódjon. Úgy gondoltam, hogy elég jó dolgokat csináltunk – Abbey Road, Let It Be, nem rossz – és úgy gondoltam, hogy folytathatjuk

– mondta az énekes.

McCartney elmondása szerint az elmúlt ötven évben küzd azzal, hogy sokak szerint miatta oszlott fel az együttes. Mindezt azzal indokolja, hogy Allen Klein, a Beatles menedzsere hírzárlatot rendelt el Lennon kilépésével kapcsolatban a fennmaradó üzletek lezárása miatt – ezt unta meg McCartney, aki elkészítette a már említett interjút.


A figyelmetekbe ajánljuk