A Red Hot Chili Peppers nevű zenekar koncertje 1999-ben, Los Angeles-ben.

Szabadság és zsenialitás – öt Red Hot Chili Peppers-dal, amit mindenképp hallanod kell!

Az elmúlt időszakban futótűzként terjedt el a hír, miszerint a Red Hot Chili Peppers újra Magyarországon fog koncertezni. A zenekar legutóbb 2016-ben látogatott el hazánkba, 2022. június 15-én pedig minden bizonnyal egy fantasztikus élményben lesz része a Puskás Aréna közönségének. A jövő évi budapesti koncert apropóján öt olyan RHCP-dalt mutatunk be, amelyet mindenképp hallanod kell!


Snow (Hey Oh) (Stadium Arcadium, 2006)

AStadium Arcadium című albumon szereplő szerzemény első hallásra egy lágy, érzelmes dal hatását kelti. John Frusciante gyönyörű gitár-riffje tökéletesen idézi a hóesés varázsát, Anthony Kiedis éneke pedig tele van az RHCP védjegyévé vált búskomor melankóliával. Valójában azonban ez a sláger remekül példázza a zenekar azon képességét, hogy képesek megtévesztően sötét témákat becsempészni a mainstreambe.

A snow (hó) valójában a kokainra és a China White heroinra utal, míg Anthony Keadis szövege a függőségtől való szabadulás nehézségeit firtatja.

Can't Stop (By The Way, 2002)

A dal remekül jeleníti meg mindazt, amiért rajongók milliói imádják az RHCP-t.

A Can't Stop-ot hallgatva az ember úgy érzi, hogy a zenekar tagjai épp egy próbatermi gyakorlás során jammelnek és különböző zenei betétekkel szórakoztatják saját magukat, amelyeket ezután mesteri módon összekovácsolnak egy dallá.

Kiedis a szövegben – amelyet a körülötte lévő világ inspirált – sokkal inkább képek formájában kommunikál, és nem akarja egy az egyben a hallgató „arcába tolni" a mondanivalóját.

Under The Bridge (Blood Sugar Sex Magik, 1991)

Az Under The Bridge-ben Kiedis arrébb tette a sokszor hivalkodó, hencegő stílusát és leplezetlenül megmutatta a lelkét. A drogfüggőséget bemutató Under The Bridge szövege eredetileg versnek íródott, de a Rick Rubin producer ragaszkodott hozzá, hogy a zenekar készítsen belőle egy dalt.

A hangszerelés fokozatos, lépcsőzetes építkezése – miszerint a lágy introtól eljutunk a határozott csúcspontig – elképesztő lélektani hatással bír, melynek segítségével bárki átélheti és megértheti min ment keresztül a szerző.

Give It Away (Blood Sugar Sex Magic, 1991)

A Blood Sugar Sex Magik című lemez – amelyen az Under The Bridge is szerepelt – egyik legfontosabb dala megváltoztatta Chili addigi megítélését.

Sokak szerint ez a szám a 90-es évek elejei RHCP-dalok archetípusa.

A Give It Away két dolog miatt emlékezetes igazán: a basszusgitár és a gitár közötti elképesztő energia és Anthony rappelése is hihetetlenül egyedivé teszi ezt a dalt.

Californication (Californication, 1999)

A Californication-album címadó dala jól mutatja miért is imádják több mint 30 év után is ennyien ezt a zenekart.

A popkulturális utalásokkal teletűzdelt sláger – amely a Csillagok háborújától a Nirvanáig sok mindent érint – nemcsak egyfajta elutasítása a modern Amerika műanyag celebkultúrájának, hanem egy olyan szerzemény, amely arra bátorítja a hallgatókat, hogy gondolkodjanak el saját magukról és a körülöttük lévő világról is.

A figyelmetekbe ajánljuk