Tudtad, hogy Whitney Houston leghíresebb dala feldolgozás?

A jó számok egyik ismertetőjele, hogy számtalan feldolgozás készül belőlük. Vannak azonban olyan világsikerek, amikről szinte senki nem tudja, hogy csak átiratai az eredetinek.


Persze ennek több oka is lehet: előfordulhat, hogy a dal első verziója több évtizeddel korábban készült, így a mainstream popkultúrába nem sikerült betörnie, de az is lehet, hogy az eredeti verzió valójában nem is lett sikeres, kellett hozzá egy tehetségesebb művész vagy nagyobb háttérszél, ami meghozta a kellő népszerűséget.

Girls Just Want to Have Fun

Bár Cyndi Lauperhez valóban jobban illik, a Girls Just Wanna Have Fun eredetije Robert Hazardhoz tartozik, aki Lauper előtt 4 évvel, 1979-ben rögzítette a dal demóját.

I Love Rock ‘n Roll

Mindenki kedvenc rockszámát Joan Jetthez és a Blackheartshoz kötjük – sőt az Y-generáció tagjai már inkább Britney Spearshez –, ám a dal eredetijét Jették előtt 7 évvel vette fel az Arrows együttes.

If I Were A Boy

Beyoncé egyik leglíraibb dala valójában nem is a világsztáré, hiszen az If I Were a Boy-t saját élettapasztalatai alapján BC Jean írta. Az énekeső kiadója nem akart foglalkozni ezzel a szerzeménnyel, Beyoncé apja és egyben menedzsere azonban meglátta benne a világsiker lehetőségét. Végül fel is énekeltette az egykori „sors gyermekével" a számot, amiből viszont botrány lett. BC Jean csak utólag tudta meg, hogy Beyoncé 2008-as, I Am... Sasha Fierce című albumán megjelent az általa írt dal, ráadásul még szerzőként sem említették meg.

I Will Always Love You

Listánk egyetlen olyan dala, melynek mindkét verziója, az eredeti és a feldolgozás is egy-egy világsztár nevéhez köthető. Az I Will Always Love You Whitney Houston miatt lett világsiker, ez volt ugyanis a mára már ikonikussá vált Több mint testőr című 1992-es film egyik betétdala. Azt viszont kevesen tudják, hogy a dal valójában Dolly Parton szerzeménye, hiszen ő énekelte fel még 1973-ben, majd egy évvel később ki is adta a felvételt.

Killing Me Softly with His Song

Nyilván nem meglepő, hogy a Killing Me Softly with His Song szerepel ezen a listán, hiszen az elmúlt több mint 20 évben nem volt szinte egyetlen olyan év sem, amikor ne készült volna legalább egy viszonylag népszerűbb feldolgozás a dalról. Persze ettől függetlenül mindenki tudja, hogy a dal először a Fugees miatt lett világsláger – megérdemelten el is vitte a legjobb R&B duónak járó Grammy-díjat.

Pedig a Killing me Softly with His Song valójában nem Wyclef Jean, Lauryn Hill és Pras Michel, hanem Charles Fox dalszerző és Norman Gimbel szövegíró szerzeménye. A dalt Lori Lieberman énekelte fel először a Fugees sikere előtt kereken 25 évvel.

A figyelmetekbe ajánljuk