Apolló 13
Fotó: Shutterstock

Holdra szállás, pénzügyi válság, oknyomozás – 5 film, amit hitelesen mutatja be a múltat

A legtöbb igaz történeten alapuló film sokszor tartalmaz túlzó, fiktív elemeket, így könnyen előfordulhat, hogy végül csak nyomokban tartalmazza az igazságot. Ha azonban a Watergate-botrányról, a NASA Apollo 13-programjáról vagy a The Boston Globe oknyomozói csapatának munkájáról szeretnénk többet megtudni, az alábbi filmek hitelesen ábrázolják a megtörtént eseményeket.


Apolló 13

1995-ben mutatták be az Apolló 13 című filmet Ron Howard rendezésében, mely a valóságban is megtörtént eseményeket mutatja be. Az Apollo-11 és -12 küldetések sikerei után egy harmadik holdra szállást is tervezett a NASA, a repülésen három űrhajós vett részt: Jack Swigert, Fred Haise és James Lovell. Utóbbi Jeffrey Kluger társszerzővel könyvet írt a tapasztalatairól, melyet Apolló 13 címmel adtak ki. A könyvre nem sokkal a megjelenése után lecsapott Hollywood, így Tom Hanks, Ed Harris, Bill Paxton és Kevin Bacon főszereplésében készítették el a nagyszabású játékfilmet, mely a tipikusan hollywoodi, fiktív elemekkel tarkított forgatókönyv helyett szinte dokumentarista módon jelenítette meg a történéseket.

A film központi része, amikor az utazás harmadik napján robbanás történt az űrhajó műszaki egységében, így a küldetés meghiúsult és az egyetlen cél onnantól kezdve, hogy a háromtagú legénység életben hazajusson a Földre, akiket a NASA szakemberei a központból segítenek. A film korhűen ábrázolja a megtörtént eseményeket, az alkotást pedig még a NASA is támogatta. A majdnem 2,5 órás játékidő alatt elhangzanak olyan ikonikus mondatok, melyeket a valóságban mondtak az űrhajósok, mint például a „Houston, egy kis baj van“.

Zodiákus

David Fincher rendező 18 hónapig tartó kutatómunkát végzett, mielőtt belevágott volt a Zodiákus forgatásába – mindezt azért, hogy a lehető leghitelesebbn ábrázolja a gyilkossági nyomozás minden részletét. A film Robert Graysmith két, a zodiákus gyilkosról szóló könyve alapján készült. A máig ismeretlen sorozatgyilkos a hatvanas és hetvenes években tartotta rettegésben az Egyesült Államokat, ebben az időszakban legalább öt embert ölt meg. A rendőrség sosem tudott a – feltehetően – férfia nyomára bukkanni, pedig a gyilkos rejtvény formájában többször üzent különböző újságokon keresztül.

A politikai karikaturista, a bűnügyi riporter és egy zsaru igyekszik kitartóan a gyilkos nyomára bukkanni, a folyamat során azonban egyre jobban összefonódnak a szálak. Bár a filmben látható események teljes egészében a valóságon alapulnak, az elmúlt években egy kutatócsoport azonban megcáfolta a könyvben leírtakat, szerintük a gyilkos feltehetőleg nem Arthur Leigh Allen, akire a könyvben leírt nyomok vezettek. A főszerepeket Jake Gyllenhaal, Mark Ruffalo és Robert Downey Jr. játsszák.

Spotlight – egy nyomozás részletei

2015-ben mutatták be Michael Keaton, Rachel McAdams, Mark Ruffalo és Stanley Tucci főszereplésével a valós történeten alapuló filmet, amely a The Boston Globe újság oknyomozóriporter-csapatának munkáját követi végig. A főszerkesztő megbízza munkatársait, hogy végezzenek kutatást egy régi ügyben, melyben egy katolikus papot gyermekmolesztálással vádoltak meg. Az újságírók annak ellenére, hogy a vizsgálat során számos falba ütköznek, megdöbbenve tapasztalják, hogy nemcsak egy, hanem több áldozat is van.

A film kellő érzékenységgel jeleníti meg, hogyan alakítanak ki kapcsolatot az újságírók az áldozatokkal, hogy azok elmeséljék tragikus történetüket, valamint realisztikus képet ad arról, hogy milyen óriási erőfeszítésekkel jár a kutatómunka és a nyomok követése. Annak ellenére, hogy a film néhány fikciós elemet is tartalmaz, hitelesen ábrázolja az újságírók munkáját. Még a katolikus egyház is elismerte a film autentikus, őszinte ábrázolásmódját.

Az elnök emberei

1976-ban mutatták be az Alan J. Pakula által rendezett Az elnök embereit, mely összesen négy Oscar-díjat nyert. A politikai krimi a Richard Nixon amerikai elnökhöz kötődő botrányt, a Watergate-ügyet dolgozza fel. A film cselekményének hiteles ábrázolása az ügyet megoldó két oknyomozó újságíró, Carl Bernstein és Bob Woodward azonos címen megjelent könyvének köszönhető, amely a film forgatókönyvének alapjául is szolgált. A film főszereplői a The Washington Post újságírói, akiket Robert Redford és Dustin Hoffman alakítanak.

A díszlet, a jelmezek és a film hangulata is idézi a hetvenes éveket, emellett pedig természetesen a cselekmények is azonosak a valóságban megtörtént eseményekkel. Kivételesen ábrázolja az újságírói integritást és elszánt kutatói munkát egy súlyos politikai környezetben. Érdekesség, hogy még arra is külön figyelmet fordítottak, hogy a The Washington Post szerkesztőségi irodája az eredeti pontos mása legyen.

A nagy dobás

Nem kell dokumentumfilmet nézni a témában, ha a 2007-08 között kirobbanó pénzügyi válságról szeretnénk többet megtudni, ugyanis Adam McKay 2015-ben bemutatott filmje hitelesen ábrázolja az eseményeket, már egészen a kezdetektől. A film a világválság előzményeit dolgozza fel, melynek alapjául Michael Lewis azonos című könyve szolgált, aki maga is fontos szereplője volt a tőzsde összeomlásának korai felismerésében.

A komplex és sokszor nagyon bonyolult tőzsde fogalmait edukatívan és érthetően mutatja be, így az informatív film a téma komolysága ellenére különösen szórakoztatóvá válik, főleg, hogy Margot Robbie pezsgővel a kezében, egy kádban fürödve magyarázza el a szakszavak jelentését. A nagy dobás reális képet ad az Amerikai Egyesült Államokban kitört lakhatási válságról és gazdaság bedőléséről. Pénzügyi szakértők szerint is hitelességgel mutatja be a történéseket, melyeket Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling és Brad Pitt mesélnek el.

A figyelmetekbe ajánljuk