holtodiglan című filmből egy jelenet

2014 egy remek éve volt a filmiparnak, hiszen több olyan alkotás is készült akkoriban, amely szinte egyből klasszikussá vált. Az alábbi listában öt olyan nagyszerű filmet hoztunk el, amik idén tízévesek, és ha eddig esetleg nem láttad valamelyiket, az évforduló egy remek alkalom lehet a pótlásra.


Grand Budapest Hotel

Wes Anderson középre igazított képeivel és meseszerű világával már a 1990-es évek végétől rengeteg rajongót gyűjtött magának. A rendező filmográfiájának azonban kétségtelenül egyik csúcsteljesítménye a 2014-ben megjelent Grand Budapest Hotel. A közönség és szakma is méltatta a Ralph Fiennes, Bill Murray, Adrien Brody ésTilda Swinton nevével fémjegyzett filmet, amely egy képzeletbeli szálloda tulajdonosának kalandos történetét meséli el – humorral és drámával átitatva.

Ezt is nézd meg! 5 kihagyhatatlan magyar film az elmúlt évekből

Éjjeli féreg

A Jake Gyllenhaal főszereplésével készült Éjjeli féreg talán egy kevésbé ismert alkotás, de annál nagyobb kincse a thriller műfaj szerelmeseinek. A történet szerint egy fiatal férfi elkezdi járni az éjszakákat különböző bűncselekmények és tragédiák után nyomozva. Célja viszont nem ezek megakadályozása, hiszen sokkal inkább arra törekszik, hogy ezeket elsőként örökítse meg kamerájával, hogy aztán a felvételeket jó pénzért el tudja adni a híradóknak. A film feszült hangulata, illetve társadalomkritikus hangvétele garantáltan egyből a képernyő elé szegezi nézőjét.

Whiplash

A még mindig csak 38 éves rendező,Damien Chazalle nevéhez olyan remekművek fűzödnek, mint a Kaliforniai álom, Az első ember és a Babylon. Első igazi sikere viszont, a már tíz éve debütáló Whiplash volt, amely röviden egy tanár-diák kapcsolat megrázó és felemelő történetét meséli el.

Ezt is olvasd el! Hollywood már találgat – így alakulhatnak a főbb kategóriák a 2024-es Oscar-gálán

Miles Teller Andrew egy dobosnak tanuló fiút játszik, aki mentorának és zenekarvezetőjének az élet minden területén szigorú, már-már zsarnok természetű Terence-t (J. K. Simmons) kapja. Kapcsolatuk nagyszerűen járja körül azt a kérdést, hogy mi az, ami egy tanár vagy szülő által inspirálóan hathat egy fiatalra, és mi az a határ, amelyen túl már csak kárt tesznek a gyerekben.

Holtodiglan

Van pár rendező a filmiparban, akinek a neve garanciát jelent a minőségre. Ilyen David Fincher is, aki már közel 30 éve szállítja a jobbnál jobb alkotásait a filmrajongó közönségnek, kezdve a Hetediktől a Harcosok klubján át egészen a 2014-es Holtodiglan című remekműig. Az idén tízéves krimi-dráma egy teljesen váratlan szerelmi történetbe kalauzol el bennünket, ahol az idilli házasságban élő feleség, Amy (Rosemund Pike) egyszer csak eltűnik, mire a rendőrség egyből a férjét (Ben Affleck) kezdi el gyanúsítani. Ahogy pedig haladunk előre a cselekményben, csak kapkodjuk a fejünket, hogy itt tényleg semmi sem az, aminek elsőre látszik.

Csillagok között

Christopher Nolan korunk egyik legnagyobb rendezője. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a nagysikerű Batman-trilógiájának záró epizódja után a 21. század egyik, ha nem a legsikeresebb sci-fijét tudta megrendezni. Hans Zimmer ikonikus filmzenéje, Hoyte van Hoytema lenyűgöző képsorai és a Nolan által precízen megálmodott karakterek és történet miatt, a Csillagok között egy olyan alkotás, ami egyszerre megható, szemkápráztató és elgondolkodtató filmélmény.

A figyelmetekbe ajánljuk